Gulistan älskar Norrliden

  • Gulistan 3

– Jag älskar Norrliden!
Gulistan Ucar är den 27-åriga eldsjälen som ideellt driver läxhjälp för skolbarn och ordnar spontanfotboll för flickor i stadsdelen Norrliden i Kalmar.
– Jag tycker det är helt fantastiskt här.

Kalmar. När vi stämmer träff för intervju väljer Gulistan Ucar platsen och det blir ett av hennes favoritställen i världen: vid bystugan, samlingslokal vid Smålands Lejons väg i Norrliden.
– Jag är född i Norrköping, men vi flyttade hit när jag var två. Så jag växte upp här på Smålands Lejons Väg. I den lokal som vi nu använder för läxhjälpen, brukade vi ha mitt födelsedagskalas och andra fester.
När Gulistan var tolv år flyttade familjen till Berga, men hon valde att gå färdigt högstadiet på sin skola i Norrliden, det som nu heter Kalmarsundsskolan, tidigare Novaskolan.
– Jag trivdes så bra där. Här i Norrliden fanns mina kompisar.
Som äldst av fyra syskon blev Gulistan familjens pionjär. Hennes föräldrar flydde i slutet av 1980-talet från turkiska Kurdistan till Sverige och hade haft små möjligheter att få utbildning. Gulistan blev inte bara först i familjen om att gå gymnasiet, hon blev också först om att gå på universitet när hon sökte och kom in på juristlinjen.
– Så jag har bott i Uppsala i fyra år. Men jag ville hela tiden tillbaka till Kalmar. Jag tycker att vi har det så fint här och klimatet är gott, så jag trivs här.

Nu arbetar Gulistan Ucar på Region Kalmar län på en kombinerad tjänst som jurist och sekreterare. Hon bor nära det Norrliden som är så viktigt för henne och lägger ner mycket av sin fritid på ideellt arbete för stadsdelen.
Läxhjälpen startade hon i hösten 2017. Den pågår i två timmar mellan klockan 17 och 19 varje tisdag när det inte är lov.
– Vi firar två år i oktober. De som alltid är där är jag och min mamma. Hon bjuder på fika. Sedan har vi haft turen att alltid ha minst en frivillig till som kommer och hjälper till, ibland tre eller fyra. En man som kom några gånger var pensionerad lärare, men annars är det folk med olika bakgrund som hört talas om verksamheten och vill hjälpa till.

Skälet till att hon startade läxhjälpen var att hon ville jämna ut förutsättningarna för olika barn en smula.
– Det finns barn som inte kan få hjälp med läxan hemma för att föräldrarna inte behärskar svenska. Även om de gör det, har de fått utbildning i andra länder så de inte kan svensk historia eller samhällskunskap. Det är inte bara utlandsfödda som kan ha det svårt: i en del familjer sitter man vid köksbordet och diskuterar aktualiteter och världen, men i många hem gör man aldrig det. Det finns också hem som är så stökiga att det inte går att läsa läxorna där, till exempel om en förälder är missbrukare.
Gulistan Ucar spelade fotboll i IFK Kalmar från att hon var elva till hon blev 18 då en korsbandsskada satte stopp för fotbollskarriären.

Joakim Carlsson

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 juli 2019