Glädjer barn över hela världen med sina leksaker

  • _MG_0250

Viking Toys sprider årligen miljontals leksaker världen över. Centrumet för skapandet finns i Torsås. Allt började i en verkstad, för 45 år sedan.

Torsås. Tomteverkstaden på Nordpolen har väl alla hört talas om? Men visste du att det i allra högsta grad finns en ”tomteverkstad” i Torsås. När man kliver in i Viking Toys lokaler får man känslan av att kliva in i självaste tomteverkstaden. Hyllorna är fylla av färgglada leksaker och man kan tänka sig vad det måste klia i alla barns fingrar att börja leka. Den som i det här fallet får anses vara tomte är företagets grundare, Gösta Kjellme.
– Vi är nog inte så kända för alla här lokalt, men vi har medvetet valt att ligga lågt, säger han lite försynt.
Då och då bjuder de däremot in till fabriksförsäljning. Bland annat för några veckor sedan, då man passade på att fira sitt 45-årsjubileum.
– Det var tre, fyra år sedan vi hade öppet sist och det var nog efterfrågat, för det kom väldigt mycket folk. Mycket mer än jag trodde det skulle göra.
Det var alltså 1974 som Gösta bestämde sig för att starta eget. Allt började i hans pappas verkstad, i föräldrahemmet i området Backagården i Torsås kommun.

Men att det var leksaksbranschen som hägrade var inte givet. Livet kunde ha tagit helt andra vägar, då Gösta i grund och botten är utbildad ingenjör.
– Men jag har aldrig jobbat som det, säger han snabbt.
Under studietiden fann han en kamrat som indirekt påverkade att han hamnade i leksaksbranschen. Kamratens pappa drev en stor leksaksfabrik i Skåne, där fick Gösta efter ingenjörsexamen fick arbete.
– Min kamrats pappa måste ha fattat stort tycke för mig, för jag blev exportansvarig, ler Gösta och säger att det var ett hedersamt uppdrag.
Detta var år 1972. Gösta trivdes, men efter två år sade han upp sig.
– Jag slogs av tanken att ”det här kan jag göra bättre själv”.
Med ledorden kvalité och säkerhet i bakhuvudet bestämde han sig för att starta eget.
– Sent 1974 smög jag igång, 1975 började det rulla igång och 1976 var jag på Nürnbergmässan som är den stora, avgörande mässan för branschen.

Gösta minns tillbaka och berättar hur han på den stora, stora mässan gick runt med sin lilla, lilla väska och visade inköparna några bilar och lastbilar som han tagit fram.
– En inköpare från Sydafrika visade intresse och vi gick till hans hotell och gjorde upp. Min första order blev en beställning på 6 400 exemplar. Då kändes lite grand som att man var i himlen, skrattar Gösta.
Beställningen blev startskottet på något som sedan bara har rullat på. Ganska snart efter starten flyttade verksamheten till större lokaler i ett industriområde i Torsås. Fram till 1990-talets finanskris var det här själva tillverkningen skedde.
Därefter flyttades den utomlands, och fabriken finns numera i vietnamesiska Ho Chi Minh city.
– Vi har 125 personer i tillverkningen, dem tar vi väl hand om, betonar vd:n.
Tre, fyra gånger varje år är han på besök i fabriken.
– Senast i oktober var vi där på teambuilding. Det börjar alltid med information där vi pratar om vikten av kvalité och säkerhet. Sedan väntade lekar på beachen, grupparbeten, middag och karaoke på kvällen.
När Gösta berättar om hur han brukar gå runt i fabriken och klappa personalen på axeln för att visa uppskattning, förstår man att han är mån om sina tillverkare.

Huvudkontoret finns dock kvar i Torsås.
– Torsås är min kommun, här kommer jag alltid bli kvar!
Om Gösta tänker tillbaka hade han aldrig anat sin resa in i leksaksbranschen.
– När jag på 70-talet tog jobb på fabriken handlade mycket om att jag, som då var ungkarl, ville från lilla Torsås till stora Malmö.
Men han kom snabbt att fastna för branschen, och blev kvar.
– Jag tror också min uppväxt med föräldrar som var egenföretagare, då pappa drev bilverkstad, har gjort mycket för att jag själv blev egenföretagare.
Redan som tolvåring började han själv meka med bilar, och bilintresset är än idag stort. Vilket ligger till grund för att stor del av Viking Toys utbud består av leksaker som bilar, lastbilar, flygplan, garage, tågbanor och annat som har m

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 19 december 2019