”Gastronomi är vårt gemensamma intresse”

  • tribergIMG_6850 (kopia)

Ibland är ett julbord mer än bara ett julbord. Julbordet på restaurang nica i Färjestaden resulterar i rent vatten i Tanzania.

– Vår önskan var enkel: runda upp notan, så lägger restaurangen till lika mycket, berättar Annica och Carl Triberg som sedan i våras driver nica och kaj4hotel.

Julbordsätande gäster, privatpersoner och företag valde att skänka pengar – vissa utan att äta. Pengarna räcker till ett dussin dunkar Solvatten vilket innebär rent vatten för minst hundra personer i upp till sju år. 

– Vi tänkte inför julen på olika projekt, lokala och globala, som man kan stötta. Vi funderade över vad vi kunde göra som ger verklig effekt, då bestämde vi oss för det här, säger Annica Triberg.

Solvatten är en svensk uppfinning, en tioliters dunk där solstrålar värmer upp och renar vattnet. En dunk kostar omkring 1 000 kronor.

– Vi hade inte vågat hoppas på så stort genomslag, men många vill verkligen hjälpa och månar om att ge till behövande. Det är vi verkligen glada för. Hon som uppfann Solvatten heter Petra Wadström. Hon kom på idén när hon bodde i Australien, då slog det henne att i de många av de länder där man har som mest sol har man också sämst vatten. Petra Wadström sökte stöd från KTH och Chalmers, men där blev hon klappad på huvudet. I stället fick hon ta ett privat lån för att utveckla produkten. 

Dunken Solvatten fylls med vatten, därefter öppnas den på mitten, som en bok, och vänds mot solen. De genomskinliga insidorna släpper igenom uv-strålarna i solljuset och efter ungefär två timmar är vattnet renat från farliga mikroorganismer. Solvatten riktar sig till användare i tredje världen som med rent och hett vatten kan minska både familjens sjukvårdskostnader och vedbehov. 

Sverige 2013 var det en person han särskilt bad om att få träffa, det var Petra Wadström. För ett par år reste jag till Tanzania och levererade dunkar såg hur de fungerar i det dagliga livet, berättar Annica Triberg som fick kännedom om solvatten genom sitt engagemang i Soroptimist international, som är ett världsomspännande nätverk för kvinnor. Annica Triberg kommer nu själv att se till att Solvatten kommer fram till behövande i Tanzania.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 30 januari 2020