Garn och hästar – det är livet för Andrea

  • andreawebb

Slättingebygd
Andrea Harneid har alltid hållit på med handarbete och hon älskar ull och alpackagarner. Men när hon inte stickar renoverar hon gamla fönster eller så tar hon en ridtur eller pysslar om sina två hästar.
Från en hästgård i nordtyskland till lilla Abbetorp i Småland flyttade Andrea med sin son för sex år sedan. Förra året var det dags för ännu en flytt, när hon hittade en liten gård i Slättingebygd, där hon kunde få bättre plats med sina hästar. Där fanns redan en nybyggd liten butik vilket passade bra för Andrea som också säljer garner och där kunde inreda en garnbod. Nu satsar hon allt på att sälja garn, både i boden och genom den nya nätbutiken.
– Jag har ju fönsterrenoveringen att falla tillbaka på om det inte skulle lyckas, säger Andrea som är en ytterst händig kvinna och som också hållit på mycket med reiki healing.
I Tyskland har hon inte varit sedan hon flyttade därifrån och hon njuter varje dag av stillheten och den ro hon hittat i sitt nya hemland.
– Livet i Tyskland var inte roligt. Så stressigt och jobbigt. En gång åkte jag till Sverige och tyckte det var så häftigt här, så jag beslöt mig för att flytta hit. Av en händelse kom hon i kontakt med en fönsterrenoverare som lärde upp henne och började själv jobba som det.
Men handarbetet har funnits med i hela hennes liv och att då ha en egen garnaffär är väl det mest ultimata som tänkas kan.
– Jag har alla sorters garner, mest riktigt bra kvalitetsgarner och det jag gillar själv bäst är att sticka i ull och alpacka. Men visst finns det lite billigare garner också, säger hon.
Hyllorna är fyllda med garner i de allra läckraste färger och tjocklekar, liksom stickor och virknålar gjorda i bambu som är lätta att arbeta med.
Mitt i vintern öppnade Andrea sin garnaffär och trots rådande iskyla och mängder av snöfall, har hon redan fått en hel del kunder. Många ända uppe från Norrland, men det är genom E-handeln.
– Folk gillar E-handel eftersom det är smidigt att få hem allt med posten. Men så har jag också ett stickkafé varannan torsdagskväll. Då kommer stick och virk- intresserade damer hit för gemenskapens skull. Alla är välkomna, även stickintresserade män, säger Andrea och skrattar.
Livet i skogen är precis vad Andrea saknade när hon bodde i Tyskland. Sonen har flyttat iväg till Kiruna där han går på ett rymdgymnasium och i hagen utanför går de två hästarna och väntar på att Andrea ska hinna ta dem med ut på en ridtur.