Gammalt möter nytt på Johanna Peterssons gård

  • JohannaPIMG_5640 2 (kopia)

Gammalt möter nytt när Johanna Petersson tar över familjegården Norra Förlösa. Mitt under renoveringsarbetet öppnar hon butik på gården, premiären ägde rum den 25 oktober.
– Det kom mycket folk, fler än jag hade räknat med. Jag vill hela tiden gå vidare och trivs bäst när det händer mycket. Och jag älskar att renovera gamla hus, säger Johanna som är politiker för Centerpartiet och företagare med många idéer.

Gården är en släktgård som Johanna tog över i slutet av förra året. Affärsidén är att med varsam hand förvalta skog, mark och byggnader så att det speglar dåtid och nutid. 

Bostadshuset är från 1864. Åkermarken är utarrenderad, skog och betesmarker ingår också i gården.

– Gården är ett ställe för den som gillar när gammalt möter nytt. Och för den som gillar inredning, presenter, blommor, krukor, snittblommor och julgrupper. I ett av rummen visar jag mina tavlor och där finns även gamla kläder, de var inlåsta i ett rum här från mitten av 80-talet. Jag blev häpen när vi öppnade dörren dit och upptäckte alla kläderna, berättar Johanna Petersson.

Mångsysslaren Johanna Petersson är utbildad glasblåsare och har i 15 år arbetat inom vård och omsorg. Hon började måla när pappan insjuknade i cancer. En del av tavlorna från den tiden är mörka. Hon målar mest i svartvitt och använder en ovanlig snabbtorkande vinylfärg.

– Målandet är ett sätt att bearbeta mina känslor, de får utlopp där. Pappa blev bara 63 år, han brukade planera för vad han ville göra som pensionär, säger Johanna med katten Stig i knät. Stig är inte hennes katt, men han är en kämpe och överlevare, social och pratsam dessutom. Vad Stig behöver är att få komma till ett nytt hem där han får mat, kärlek och omvårdnad.

– Han bor ute sedan flera år tillbaka, men får mat av oss. Vi göder honom väl, som du kan se. När vi började vara på gården nu i somras kom Stig fram, då var han utsvulten. 

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/Nt 21 november 2019