Gamla fönster håller i trehundra år

  • fönster4

Orrefors
Det går mode i allt. Till och med i fönsterbågar. Men fönster gjorda av riktigt kärnvirke är nästan outslitliga och håller i trehundra år om de sköts ordentligt.
En som vet hur ett fönster får största möjliga livslängd är Krister Tauber i Orrefors, som sedan några år tillbaka specialiserat sig på att renovera gamla fönster. Till exempel är det han som gjort i ordning nästan alla fönstren på det gamla kulturhuset Kullzénska inne i Kalmar. Ett hus med anor ända från 1700-talet.
Kopplingsbara fönster blev mode först i början på 1900-talet. Då främst inne i städerna. Ute på landet dröjde det innan sådana moderniteter gjorde sitt intåg. Då började man också kunna göra större fönsterglas och därmed också större fönster.
När Krister renoverar fönster ser han till att spara det munblåsta glaset om det är helt, annars får han beställa ifrån Tyskland, men det är som han säger blixtdyrt.
Hans jobb går ut på att återställa gamla fönster till nyskick och oftast går det alldeles utmärkt. Först tar han ut bågen och tar den med hem till verkstaden där han tar bort kittet och tar till vara på glaset som han gör rent. Bågen skrapas och slipas och grundmålas. Färgerna görs med olika färgpigmentpulver som blandas med linolja, eller med filmjök, ägg, mjöl eller öl. Det kallas drickamålning. Karmen skrapar han på plats.
– Moderna färger är inget jag använder, de har alkydolja som bindemedel, som har större molekyler och inte suger in i träet lika bra som exempelvis linolja, förklarar Krister och visar alla sina burkar med olika sorters pigment.

Ann-Helén Thörning