Gamla enkronor blir snygga smycken

  • smyckenavmynt1 kopia

Till vardags är egentligen 49-årige Joakim Forsberg NCC-operatör och sysslar med kvalitet och fjädrar på Spinova i Torsås. Men när han har ork, tid och lust går han ut i sin verkstad, där han förvandlar gamla bestick och mynt till de allra häftigaste smycken.

Allt började med att Joakim höll på med metalldetektering. Det vill säga, att han letade metall med hjälp av en detektor. Han hittade bland annat gamla silvermynt och en kompis tyckte att han skulle göra något med dem.

– Det första jag gjorde var en enkel ring av en femkrona och den tog någon hand om med en gång. Då förstod jag att detta är något som fler vill ha och började experimentera lite. Snart tog jag också gamla bestick av både silver och rostfritt som jag gjorde smycken av.

Efter ett tag fick Joakim tag på fina mynt från främmande länder och kunde göra ännu snyggare ringar. Beställningarna droppade in så han gjorde en Facebooksida som han döpte till Kyrkebo Coinrings.

– Visst skulle det vara roligt att kunna hålla på med det här lite mer. Åtminstone en dag i veckan, men jag jobbar ju heltid, har hus och två små barn, så jag gör bara detta när jag får tid över och säljer enbart via Facebooksidan och när jag får specialbeställningar. Det här är bara en hobby och jag har ingen firma. I alla fall inte än så länge.

Joakim tar mig med ut i sin prydliga verkstad som är inredd med maskiner och verktyg av alla de slag. Många av dem har han uppfunnit själv, för när det gäller den här branschen, att göra smycken, måste man vara uppfinningsrik.

– Jag har ju aldrig gått några kurser för att lära mig det här, men bockat ståltråd har jag ju gjort i 31 år så jag var ju lite på väg, säger han och skrattar. Men idag går allt att hitta på nätet och genom litteratur, så jag har lärt mig efterhand.

Men otaliga är de hantverkare som ibland har svårt att få tag i rätt verktyg och det har hänt att Joakim har hjälpt andra med verktyg som han konstruerat själv. Så långt bort som i Australien finns faktiskt ett verktyg som han har tillverkat åt en silversmed.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 16 november 2017