”Fysisk träning är livets mening”

  • IMG_5220

William Hogland är miljöprofessorn som spelar tennis och fotboll och bestiger berg. Fysisk träning är livets mening, säger han.
– Men jag har lånat det citatet från Pehr Henrik Ling, som brukar kallas för den svenska gymnastikens fader.

Kalmar. Hogland börjar dagen med 250 tåhävningar i duschen.
– När jag ställer mig på tå lyfter jag armarna mot taket. På så vis får jag igång blodcirkulationen i hela kroppen och känner hur jag och piggnar till, man är ju ofta lite vissen när man just har vaknat.
Han spelar tennis flera gånger i veckan och har också spelat korpfotboll i många år, men fotbollen gör ett uppehåll på grund av pandemin. Hogland spelar också golf och trots en krånglande hälsena genomförde tävlade han häromåret i triathlon (400  simning, 27 km cykling, 8,1 km löpning) i Horla i Vårgårda kommun.

– Jag månar om att vara anträffbar vare sig det är vardags eller helg. Vill du komma någonstans inom vetenskapen måste du vara anträffbar, det fick jag tidigt lära mig. Men när jag spelar tennis är mobilen avstängd och mina kollegor och studenterna vet att det inte är någon idé att boka in mig på möten som krockar med tennistiderna. Den arbetstid som går förlorad när jag spelar tennis tar jag igen med råge, säger den jovialiske och utåtriktade miljöprofessorn som efter en intensiv dubbelmatch möter upp KLT/NT i Kalmar TK:s lokaler på Gröndalsvägen.
På fotbollsplanen har Hogland ingen målgest, när han gör mål vrålar han av lycka.
– Som forskare måste man nog ha måste ha viss vinnarinstinkt, säger han.

William Hogland har specialiserat sig på hur olika sorters avfall kan tas om hand och återanvändas. Han är uppvuxen i Trekanten, efter gymnasieåren på Stagneliusskolan fortsatte han studera till civilingenjör i väg och vatten. År 1986 doktorerade han i vattenresurslära vid Lunds universitet.
Som forskningsledare i Lund byggde han upp den första avdelningen för avfallshantering. Elva år senare återvände han till Kalmar och blev professor i miljöteknik.
– Jag brukar prata med mina studenter om hur viktigt det är med motion, att hålla sig i trim och vara aktiv. Jag har besökt 65 länder. För att vara fräsch och kunna ge bra föreläsningar efter långa resor måste du vara i bra form.
William Hogland är gift med brasilianskan Marcia, hon är också miljöprofessor och paret har en bostad i Rio de Janeiro. På grund av covid-19 var det länge sedan de träffades.

– Ibland äter vi middag tillsammans och ibland ringer jag och säger godnatt, trots att det är fem timmars tidsskillnad. Men vi har varit tillsammans i 27 år, tack vare tekniken kan vi hålla kontakten och man kan ge varandra en virtuell kram.
För några år sedan genomgick William Hogland en prostataoperation i Brasilien.
–  Det var ett stort ingrepp som tog fyra-fem timma, men jag var uppe och gick en runda i korridorerna bara några timmar efteråt. Jag vill uppmana alla män att låta undersöka sitt PSA-värde, många män drabbas av prostatacancer. Jag började låta undersöka PSA-värdet när jag var 45 år.

Janne Adeen

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 11 mars 2021