Fyrtio år sedan kyrkan i Örsjö brann

  • örsjöwebb2
  • Epson V 750 Pro
  • Örsjöwebb
  • örsjöwebb3

 

Långa kaskader av rök och eld sprutar upp mot natthimlen. Det är natten till långfredag den 13 april 1974 och Örsjö kyrka står i lågor. Den gamla sägnen som säger att Örsjö kyrka ska brinna en Långfredagsnatt har besannats.

Örsjö.Fyrtio år senare står jag framför kyrkan, som på två år byggdes upp på resterna av de gamla murarna som blev kvar. Bredvid mig står nuvarande gudstjänstvärden Birgitta Tureheimer, som själv var på plats dagen efter branden och tog foton på resterna av Örsjö kyrka.

Många spekulationer

– Själv bodde jag i Nybro när detta hände, men min man Kurt var från Örsjö, så vi åkte och tittade på förödelsen och det sorgliga som skett. Det var ingen vacker syn, kan jag säga. Kurt hade några år tidigare berättat för mig om sägnen, men varför det hände har varken jag eller någon annan en aning om. Spekulationer och gissningar snurrade givetvis runt, men det är som när en skvallerkärring går runt med ont förtal. Någon person blev tydligen aldrig kopplad till dådet, berättar Birgitta.

Bara ett par månader senare fick hon vara med och jordfästa sin svärfar vid foten av ruinen.

Förra kyrkan brann också

– Det var den 30 juni på vår ettåriga bröllopsdag. Jag kommer ihåg att jag sa till Kurt att för ett år sedan bar jag vit slöja, idag har jag svart!

Birgitta har varit kyrkvärd sedan maj 2005 och är väl förtrogen med kyrkan.

Tidigare fanns ett litet kapell på rullstensåsen på andra sidan järnvägen, mitt emot där kyrkan i dag ligger placerad. Det kan ha byggts så långt tillbaka som på 1100-talet. I samband med den stora skogselden som härjade under flera år brann kapellet, som då tillhörde Madesjö församling, ner 1652. Därefter var Örsjöborna utan kyrka i många år.

Invigdes sommaren 1893

Så bestämdes att en kyrka skulle byggas och arkitekt Emil Langlet blev den som fick uppdraget att rita den. De första godkända ritningarna beviljades 1884, men kyrkan började byggas först fem år senare.

Julen 1890 var själva byggandet klart och klockorna på plats, men kyrkan invigdes först den 18 juni 1893, efter många år av mödor och förvecklingar. Då hade också församlingsborna utfört 3 606 sockendagsverken vid bygget, för en ersättning av 1,25 per dagsverke. Den totala kostnaden för bygget uppgick till 41 000 kronor.

Därmed slapp också byborna åka milslångt för att ta sig till sin kyrka.

Under åren som följde genomgick kyrkan flera förbättringsarbeten. Men fram till den ödesdigra natten till långfredagen den 13 april 1974, var kyrkans 1800-talsinteriör i stort sett oförändrad. Det fanns då fyra läktare plus en orgelläktare över entrén och altaret pryddes av en gipsavgjutning av Torvaldsens Kristus och två keruber mot en mörkt blåmålad stjärnhimmel.

Modern och gammalmodig

Efter branden växte en ny kyrka, som både var modern och lite gammalmodig på samma gång upp på resterna av de gamla murarna. Den 5 september 1976 återinvigdes den rekonstruerade kyrkan.

Interiören pryds idag av ikoner målade av Sven-Bertil Svensson som försökt uttrycka kyrkans särart av att vara ett heligt rum och mötesplatsen mellan människan och Kyrkans Herre själv.

Birgitta visar runt och berättar om hur gudstjänstfirandet går till i dagens Örsjö kyrka.

– Här håller vi gudstjänst eller mässa klockan 17.00 på söndagskvällarna. Detta för att vi delar vår präst med kyrkan i Oskars församling, där det är gudstjänst på morgonen.

Museum om branden

I kyrkans övre del finns ett litet museum, där bilder från branden och saker som räddats därifrån visas. En bit av kyrkklockorna, delar av en ljuskrona och några böcker.

Vi tittar ner i kyrkorummet, på altaret, predikstolen och den vackra dopfunten.

– Här är maken konfirmerad, här har jag varit på bröllop och här har jag hållit mitt lilla barnbarn vid dopfunten. I den här kyrkan känner jag mig hemma, säger Birgitta och kramar de gulnande fotografierna från branden lite extra i handen.

Ann-Heléne Thörning

redaktion@nybrotidning.com