Fyrbenta vänner förenar paret Sascha och Ulrike

  • Dragbild

Veterinärparet Enders tog folkabussen från Tyskland upp till Sverige för att leta jobb efter examen. När de hade kommit ändå upp till Luleå hörde Läckeby Djursjukhus av sig och erbjöd dem snabbt en tjänst. Det var bara att åka de dryga 130 milen ner igen. Det blev starten på deras nya liv i Sverige.

Lindsdal.
– Det var att kombinera semester efter studierna med jobbsök. Att resa runt och upptäcka Sverige och samtidigt kolla av arbetsmarknaden, berättar Ulrike när vi sitter på djurkliniken i Lindsdal som hon och maken Sascha driver tillsammans sedan sex år tillbaka.
Att flyttlasset skulle gå till Sverige var Saschas idé.
– Han hade rest runt i Sverige förut och blev förtjust i både språket, människorna och naturen. Själv visste jag att ville flytta utomlands efter studierna, men inte riktigt vart. Kanada med sina sjöar och skogar lockade, men då sa Sascha att det finns sjöar och skogar i Sverige också, och det ligger mycket närmare, haha.
Sascha som hade läst ”semestersvenska” på folkhögskolan i Tyskland delade med sig av sina språkkunskaper till Ulrike.
– Sascha lärde mig svenska om kvällarna. Jag har aldrig gått någon språkkurs. Jobbsökandet i Sverige gjorde också att vi hamnade i ganska många intervjusituationer så det var bra träning.
I jobbet har språket aldrig varit något problem.
– Bland yrkesfolk är det lätt att göra sig förstådd. Det var mer bekymmer utanför jobbet. När det var fel på bilen och man lämnade in den på verkstaden till exempel, då kunde det vara väldigt svårt att göra sig förstådd, berättar Sascha som nyligen anslutit till intervjun efter att ha tittat till två kaniner som precis vaknat upp ur sin narkos efter kastrering.

Sascha är den som har hand om anestesin på kliniken medan Ulrike sköter kirurgin.
– Enkelt sammanfattat så hanterar jag patienterna och söver dem medan Ulrike skär upp dem, säger Sascha och skrattar.
– Generellt kan man säga att jag jobbar mest kirurgiskt och med tänder. Medan Sascha jobbar mer med det medicinska, att hitta orsak och botemedel för olika medicinska åkommor, förklarar Ulrike.
– Tillsammans täcker vi det mesta vilket är bra på en liten klinik som denna, fortsätter Sascha.
Både Sascha och Ulrike hade fast tjänst på Läckeby Djursjukhus när Sascha valde att starta eget.
– Det var jobbigt att jobba på djursjukhus, det var udda och obekväma arbetstimmar och jag hade en annan tanke på service som jag ville förverkliga. Att kunna hjälpa patienter och djurägare i hemmet.
– Många djur mår inte bra av att transporteras och tas mycket bättre om hand om de får vara kvar i sin hemmamiljö. Även en sådan sak som avlivning är, även om det i stunden är jobbigt, trevligare att ha gjort hemma, i tryggheten.
– Där kan också avlivningen mer ske på djurägarens egna villkor och önskemål, tillägger Ulrike.

Hemveterinären i Kalmar startades 2012. När Sascha börjat få snurr på verksamheten anslöt Ulrike och man öppnade en klinik i Lindsdal för att ta ett helhetsgrepp och även kunna genomföra en del kirurgiska ingrepp i en steril miljö.
– Fördelen med att driva en liten klinik är att man lär känna patienterna och djurägarna mycket bättre. När du kan planera din egen tid så ser du ju till att ha mer tid för dina patienter, säger Sascha.
– Du får ett annat helhetsperspektiv. När jag jobbade på djursjukhus så var jag i operationssalen och träffade sällan djurägarna. Här får vi ofta följa patienten från den första tolvveckorsvaccinationen fram till slutet, fortsätter Ulrike.
Det fanns också en annan anledning till att Sascha valde att lämna sjukhuset för att satsa på hembesök, farliga exotiska djur.
– När det handlar om giftormar är det nästan bara hembesök som gäller och mycket säkerhetstänk. När jag undersöker en kobra till exempel så får den krypa in i ett genomskinligt plaströr som är så långt att huvudet är kvar där inne.
Exotiska djur är något av ett specialintresse för Sascha. Innan han blev veterinär jobbade han ett tag som djurskötare på en djurpark i Tyskland och han har även på senare tid varit anlitad som konsulterande veterinär både på Ölands Djurpark och på Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn.
Det har aldrig hänt att han har blivit biten av en giftorm eller en giftödla, men om det skulle hända så finns det en krisplan.
– Först måste man veta vad det är för djur och vad det heter på latin så det snabbt går att hitta rätt motgift. Man har också ett papper nära till hands med kontaktuppgifter till akuten och giftcentralen. Det finns ett lager med motgift i Stockholm så om det skulle hända något så får man hämta det med helikopterbud. Men det har som sagt aldrig behövts. Antagligen för att man är så väldigt noga. Det får liksom inte gå fel.

Andreas Bendroth

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 8 april 2021