Fullpott ledde till titeln svensk mästare

  • _MG_0341

13 tävlingar. Tolv förstaplaceringar, en andraplacering. Man kan säga att skytten Ylwa Donaldsson har haft en riktigt bra säsong. En säsong som hon nu avslutat med SM, där hon stod som svensk mästare i damklassen i jaktstigsskytte.

Kalmar/Torsås. Idrott är något som alltid funnits i Ylwa Donaldssons liv. Under åren har det handlar om bland annat ridning, fotboll och skytte. Och inte bara fritiden präglas av idrott, utan även yrkeslivet.
– Jag har en delad tjänst som idrottslärare och fritidspedagog på Rinkabyholmsskolan, berättar Ylwa.
Vi träffar henne en torsdagsmorgon på ett café i centrala Kalmar. Orten som sedan tio år tillbaka, då hon fick sin lärartjänst, är hennes bostadsort. Men hon är född och uppvuxen i Björsebo i Torsås kommun. Som liten följde hon ofta med sin pappa som höll på med skytte.
– Jag var ofta med på både träningar och tävlingar, men skytte var inget som jag fastnade för.
I alla fall inte då.
– Jag höll på med ridning och det tyckte jag var kul. När jag gick i fjärde klass startade en pappa ett tjejlag i fotboll. Många kompisar började spela och så även jag.
Fotbollsintresset blev starkare än hästintresset.
– Jag har fortsatt spela fotboll sedan dess. Förut spelade jag med Norra tång med sedan de lade ner började jag hos Rockneby IK.
Ylwa berättar att det är ett relativt nystartat damlag med cirka 20 tjejer som tränar två gånger i veckan.

2008 kom Ylwa att ta jägarexamen.
– När jag gjorde skjutprovet upptäckte jag hur kul det var, ler hon.
Det, i kombination med att hon sköt bra, väckte släktintresset med jakt och skytte till liv.
– Min farfar höll också på med skytte. Det var han som startade föreningen Torsås JVF. Han gick bort när jag bara var sex år men jag minns att vi var ute en del i skogen.
När hon pratar om skytte syftar hon på jaktstigsskytte med hagelgevär. Det handlar om att man går en bana och vid olika stationer skjuter på figurer som kommer fram på olika höjder och med olika hastigheter.
– Jag har fastnat för det som jag tidigare sagt inte alls var min grej. Nu känner jag snarare att jag skulle ha börjat ännu tidigare, det är ju kul, skrattar Ylwa.

Redan när hon för tio år sedan upptäckte sporten började hon tävla. Och det har gått bra, riktigt bra. Särskilt årets säsong.
– Tävlingssäsongen sträcker sig från mars till juli. Då är det tävlingar så gott som varje helg.
Som tur är har skyttet sluppit krocka med fotbollen, då fotbollslaget under våren bara spelat veckomatcher.
Av årets 13 tävlingar har Ylwa kommit ett på samtliga förutom en, då kom hon på en andraplats.
– Jag har haft en bra
säsong. Jag är väldigt nöjd och stolt över det jag har gjort.
Hon ler och man förstår vad hon mest syftar på. Nämligen SM i jaktstigsskytte som arrangerades i Anderstorp, Gislaveds kommun, i början av juli.
– Vi var 33 som ställde upp i damklassen. Fyra, fem av dem har jag träffat på andra tävlingar. Men många hade jag ingen aning om i vilken form de var.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 12 juli 2018