Friköpta slaven Sara från Sydafrika kom till Kalmar 1862

  • Med Saraboken kopia

Mazahr Makatemele kom att kallas för Svarta Sara efter att hon 1862 kommit från Sydafrika till Kalmar.

– Vid den tiden var det en sensation med en svart människa på våra breddgrader. Därför blev hon något av en sevärdhet i staden, säger Per Anderö som skrivit en bok om henne.

 Utifrån tillgängliga källor har han försökt att kartlägga Saras liv i Kalmar, något som han arbetat med under de senaste åren.
Per Anderö liknar bokprojektet med detektivarbete.

– Jag har gått på jakt efter uppgifter om Sara, gått från källa till källa tills jag kunnat pussla ihop en bild av hennes liv.

Anderö är pensionär och påpekar att han har gott om tid att för att skriva. När han var barn i Kalmar hörde han talas om Sara.

– Mina vänners föräldrar nämnde henne och det väckte min nyfikenhet. Fast de senaste 25 åren tycks Sara ha fallit glömska. Men hon uppmärksammades igen i samband med temautställningen Dolt minne, som visades på Kalmar konstmuseum. Konsthistorikern Sara Hemmingsson berättade under rubriken Sara om Sara om hennes liv och öde. Det var ett lustigt sammanträffande, eftersom jag samtidigt arbetade på den här boken.

Mellan 50 och 100 personer med afrikanskt ursprung kom till Sverige från 1600-talet och fram till tidigt 1900-tal. Flertalet av dem hade varit slavar, men några lyckades ta sig hit på egen hand. Då kallade man svarta personer för morianer.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 23 november 2017