Fredrik är lika med Ica nära i Vissefjärda

  • fredrik

För många i Vissefjärda är livsmedelsbutiken samhällets puls. Här finns allt man behöver och både innan och nu i coronatider ställer affären upp med hemkörning till de kunder som själva har det svårt att handla. Att butiken pecis genomgår en stor renovering och blir en av södra länets modernaste, gör inte saken sämre. Något som varit möjligt tack vare handlaren Fredrik Gustafsson och alla hans idéer.

Vissefjärda. Fredrik Gustafsson började sin handlarbana redan som 15-åring, med först sommarjobb i Cityhallen i hemstaden Karlskrona, sedan hos farbrodern i Grönskåra. En Ica-affär som i dag är nerlagd.
– Men det är Grönskåra som jag räknar som mitt första riktiga jobb och det var där jag fick inspirationen till att verkligen satsa på att bli handlare, säger Fredrik, som i pojkåren hade två drömjobb på sin lista.
Antingen skulle han bli taxichaufför, eller Ica-handlare. Och faktum är att han provat på bådadera, för han har haft en hobbyverksamhet med limousinservice.
Efter Grönskåra blev det lumpen, men inte i Karlskrona som man kanske skulle kunna tro, utan i Uppsala. Därefter var det dags att söka jobb och den här gången blev det Ica-hallen i Emmaboda, följt av tre år i Stockholm innan det bar hemåt igen, för Mathuset i Ronneby.
– Det roliga med att vara Ica-handlare är att få bygga upp butiker och se dem utvecklas. Förmodligen är det väl det som driver oss att hela tiden byta, säger Fredrik som därefter tog över supermarket i Borgholm i tre år innan det blev dags att göra en ny butik av gamla Algots varuhus i Fliseryd, där han stannade i 4,5 år.

– Så blev butiken i Lindås ledig och jag fick chansen att flytta hemåt igen.
Eftersom vi hade sommarbostad i Vissefjärda när jag växte upp har det här området alltid känts som hemma för mig. I Lindås totalrenoverade jag affären och lagom tills det var klart dök den här möjligheten att köpa affären i Vissefjärda upp, så jag sålde den i Lindås. En handlare börjar ju oftast med en liten butik och jobbar sig uppåt. Kanske att jag har klättrat färdigt nu, för jag trivs otroligt bra här och jag har antagit utmaningen att göra om den här
affären till en attraktiv, effektiv och lönsam affär. Här finns ett bra underlag för en välmående affär, menar han.

Med 30 år i branschen vet Fredrik hur han vill ha det. För en liten ort betyder en väl fungerande livsmedelsaffär allt. Men han tycker också att det är väldigt viktigt att resten av samhället också fungerar. Därför efterlyser han att det byggs mer lägenheter i Vissefjärda.
– Det ska vara marklägenheter så att äldre som idag sitter i hus, kan flytta till ett bra boende och ge plats att unga med barn kan köpa deras hus. Vi vill att de som bor här ska stanna kvar. Sammanhållningen i Vissefjärda är stor och vi har mycket som kan locka om det bara skulle finnas någonstans att bo. Här har vi café, pizzeria, golfbana med restaurang, en väl fungerande samhällsförening, hembygdsförening och aktiva PRO:are.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 11 juni 2020