Franks mobila musteri tar hand om äpplena

  • frankwebb

Hösten är här och i trädgårdarna dignar äppelträden av frukt. Då är det bråda dagar för Frank Mikosch och hans medarbetare Sven König. Franks mobila musteri är efterfrågat vid den här tiden på året.
– För de flesta som har mycket äpplen tror jag att must är det bästa sättet att ta hand om dem.
Frank Mikosch sysslade en smula med att göra äppelmust redan när han levde i Tyskland. När han kom till Sverige och övertog Solmarka gårdsmejeri fortsatte han i liten skala med att ta hand om sin egen och grannarnas frukt.
– Jag hade lite utrustning med och tappade på flaskor för att det var kul, till husbehov.
Men intresset från omgivningen växte, speciellt sedan musteriet i Trekanten lagt ner. Folk med fruktträd efterfrågade ett musteri. För sex år gjorde Frank Mikosch därför sitt första år då han seriöst jobbade mot en kundkrets.
– Från början var det fortfarande i liten skala. Jag har inte gjort någon reklam. Men det spred sig som en löpeld att musteriet fanns.
Svårt att hinna med
Det mobila musteriet var från början handdrivet, men efterfrågan gjorde att det blev omöjligt att arbeta på det sättet. Frank har investerat i modernare utrustning med pressar, en stor och en liten, och har numera också med sig en medarbetare, Sven König, när musteriet är ute och i produktion.
– Vid en här tiden på året är det svårt att hinna med allt. Jag ska ju sköta Solmarka gårdsmejeri också. Men under september och oktober är jag mycket ut på gårdar och i koloniområden. Ofta är det grannar som går ihop för att det ska bli lite volym. En stor del av tiden är jag ute på Öland.
Inga tillsatser
Processen är ytligt sett ganska enkel: äpplena hälls in i maskinen där de först tvättas och sköljs. Därefter åker de in i en trumma, där en säck eller ballong i mitten vattenfylls. Trycket gör att äpplen pressas mot trummans väggar där det finns små håll. Råsaften pressas ur äpplena och leds sedan vidare till pastörisering.
– Det är 100 procent äppelmust, inga tillsatser. Det enda vi gör är att vi pastöriserar den, viket innebär att vi hettar upp den till drygt 75 grader en kort stund.
Håller ett år
Därefter hälls musten upp i plastpåsar på tre eller fem liter för att kunna förpackas i bag-in-box. En liter kostar 15 kronor om man inte har så många äpplen. Vill man göra must av mycket äpplen kan man komma undan med elva kronor per litern. Ett ton äpplen ger cirka 600 liter must.
– Oöppnad håller sig musten ett år. För väldigt många är det ett bra sätt att förvara äppelskörden.
Restprodukten, den ”skrottmassa” som blir kvar efter mustning, får kunderna ta hand om.
– Ofta blir det kompost eller djurfoder.
Blandning är bra
Olika äpplen sorters ger olika smak på musten.
– Gravensteiner ger god must, liksom James Grieve och Filippa. Ett rätt säkert sätt att få god must är annars att blanda olika sorter, både syrliga och söta. Då får man en god, balanserad smak, säger Frank.
Processen måste hela tiden övervakas.
– Man måste få rätt flöde när man tappar.
Det är därför ganska stressigt att sköta musteriet. Frank träffar mycket människor när han är ute med musteriet, vilket han tycker är trevligt. Men oftast har han inte så mycket tid att prata. Det brukar vara god tillströmning på kunder när han ställt upp sitt musteri.
– Ibland är man så trött i slutet av dagen att man knappt klarar att räkna ut vad folk ska betala.