Från stuntman i Hollywood till regissör på Öland

  • alex_MG_1786 (kopia)

Kärleken till en svensk kvinna tog honom från Hollywood till Sverige. Väl i Sverige fann han en annan kärlek, Öland. Ett landskap som har blivit fond till många av hans kortfilmer. Möt Alexandre Ottoveggio.

Vi träffas på ett kafé i Mörbylånga. Med halsduken kvar runt halsen när vi sätter oss ner vid bordet och en engelska som bryter på franska, känns det som att jag pratar med en europeisk storregissör. Att han har ett utseende och en utstrålning som påminner om en medelålders Robert De Niro gör inte saken sämre. Men någon europeisk storregissör är han inte och halsduken runt halsen beror på nackspärr efter ett träningspass. 

Men vem som helst är han inte, Alexandre Ottoveggio. Större delen av sitt vuxna liv har han tillbringat på diverse filminspelningar runt om i världen, och varit allt från statist till skådespelare och stuntman. 

Sedan 11 år tillbaka bor han på Öland. Kärleken till en svensk kvinna förde honom till det karga ölandskapet. Förälskelsen till kvinnan avtog dock så småningom, men då hade en annan förälskelse så sakta tagit vid, den till ön. De senaste åren har han kombinerat kärleken till ön och sin stora passion, filmskapandet. 

– Jag har gjort många kortfilmer, men mitt nästa projekt är en långfilm, ett drama. Jag och en kollega sitter och skriver på den. Jag hoppas den blir av, men jag har svårt att få finansiellt stöd. Inför min senaste kortfilm var jag tvungen att sälja av min bil för att kunna finansiera den, berättar Alexandre som driver en mindre städfirma vid sidan av för att få ekonomin att gå runt.

Alexandre lever och andas annars film. Men för att ta allt från början. Som son till en siciliansk pappa och en fransk mamma föddes Alexandre i Casablanca 1966. En stad som några decennier tidigare hade skrivit in sig i filmhistorien, Alexandre ville inte vara sämre. När han var 16 år hörde han om en filmstudio som höll på att byggas upp mitt ute i öknen söder om Casablanca. En ung Alexandre sökte sig dit.

– Många stora Hollywoodproduktioner flögs dit och jag hängde på inspelningarna och agerade statist. 

Drömmen var dock att bli filmskådespelare och han studerade skådespeleri i flera år på olika skolor i Europa. 26 filmroller har det blivit hittills, den största filmrollen har han haft i en marockansk film där han spelade den franske proffsboxaren Marcel Cerdan som hade ett utomäktenskapligt förhållande med Edith Piaf.

Annars har det mest blivit småroller på filmduken, roller i reklamfilmer, och i historiska dokumentärer där olika historiska skeenden ska gestaltas av skådespelare.

Några kända storfilmer har det inte blivit för skådespelaren Alexandre, däremot för stuntmannen.

Med en pappa som kampsortstränare började Alexandre redan som sjuåring att träna den japanska kampsporten aikido. Under årens lopp har han lärt sig konsten att falla utan att skada sig. I Marocko räcker det dock inte att kunna falla hur som helst för att bli en stuntman. Du måste kunna falla från en häst…

Andreas Bendroth

Läs hela artikeln i KLT/NT 21 januari 2021