Från scenkonst till kultur i Emmaboda 

  • DSC_1638 kopia

Emmaboda kommuns nya kulturchef Jan Dzedins är en man som verkligen fått sitt lystmäte mättat när det gäller utmaningar genom sitt nya jobb. Inom kulturen händer det nämligen jättemycket och han är inte sen att hänga på.

Jan Dzedins har under sina 50 år hunnit flytta många gånger. Han är född i Göteborg men gått många av sina skolår i Växjö. Han har varit scenproducent i Värmland och drivit Cirkus i Glasriket. I dag bor han i Kalmar, en stad han kom till 2003, som chef för Byteatern Kalmar Läns Teater, men har ändå en slags bas i Jönköping, där han arbetade mycket under 90-talet.

– Men man kan säga att Växjö, Jönköping och Kalmar fått väldigt mycket av min tid, säger Jan, som jobbat med allt från skådespeleri till produktion och marknadsföring. Det har hunnit bli en kompott från ”Sommarlovsmorgon” i TV till att vara producent för den omdebatterade teateruppsättningen ”Glasjesus” i Kosta. Men vad han än har gjort, har han ändå alltid på något konstigt vis stått med bägge fötterna stadigt i kulturens värld.

Jan har också en stor känsla för migration och startade bland annat 1997 Teateri, ett treårigt internationellt amatörteaterprojekt i Jönköping, just med målet att sammanföra människor.

– Min far flydde som ung från Lettland och lyckades ta sig förbi alla prickskyttar och tog sig till Gotland. Det har präglat mig och lärt mig hur livet kan vara. Därför har jag också en stor känsla för migrationen och dess betydelse. Pappa och jag har varit föreläsare på Mobergdagarna och då pratade han om färden över havet och jag om min resa till Lettland.

Sedan ett halvår tillbaka jobbar Jan som kulturchef i Emmaboda och att han hamnade där, är egentligen inte så konstigt. Sedan 2011 har Jan varit producent och ensemblechef för Regionteatern Blekinge Kronoberg. Han är bosatt i södra Kalmar och har haft flera kontakter med Emmaboda genom åren. Förutom Mobergdagarna har han producerat projektet Cirkus i Glasriket under åren 2007-2011, producerat Glasjesus och skapat föreställningar och cirkusskola för ungdomar bland annat i Boda.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 1 februari 2018