Från noll till hundra med Bruno och Eva

  • bruno

Ofta pratar framgångsrika företagare om att de startat med bara två tomma händer. Ungefär så var det för Bruno Linnér och hans fru Eva när de 1978 byggde upp sitt företag B. Linnér Produktion AB i Nybro. Ett företag som de inte längre äger men som fortfarande växer under namnet Axipto.

Nybro. Jag hälsar på paret Linnér i deras vackra hus i hjärtat av Nybro. Ute på verandan står kaffet framdukat och snart får jag höra hela historien om hur Bruno och Eva träffades hemma i Älmhult, flyttade till Nybro och där byggde upp ett lysande företag.
– Du vet, man har vuxit upp med IKEA och jag jobbade på en industri som skulle etablera sig här i Nybro, säger Bruno som träffade sin Eva på hemmaplan och tog henne med på sitt livs äventyr.
– Det första var att man slogs av hur trevliga
Nybroborna var, säger Eva som var den som senare i deras egna verksamhet kom att ta hand om kontoret.
Företaget Stena Componenter som Bruno var chef för var från Älmhult/Liatorp. Nu skulle han vara med och etablera en utlokalisering som fick namnet Nybro Stålprodukter.

Året var 1973 och affärsidén byggde på slipade och bearbetade stålplattor för olika ändamål inom industrin. Bland annat tillverkade företaget kugghjul och tyngre detaljer till hydrauliska pressar i vilka man pressade grammofonskivor av vinyl. Men så fick Bruno som var verkstadsingenjör, erbjudandet att ta över hela verksamheten i egen regi.
– De såg väl i mig en person med stark drivkraft. Jag fick en stor order och så var Linnér Produktion igång med affärsidén att bearbeta olika material och ämnen i avancerade datastyrda verktygsmaskiner eller så kallade CNC maskiner. Vi investerade bland annat i en fleroperationsmaskin och en datastyrd svarv. Vi startade där Kvantum ligger i dag, berättar Bruno.
Det hände många dramatiska saker i paret Linnérs liv. Som när Eva var i slutet av en graviditet och Bruno en gång fick en bit ifrån svarven med full kraft rakt i bröstet.

– Jag föll i backen och kände som att ”nu är slut”. Fyrtio år senare blir jag lika kallsvettig när jag tänker på det. Som tur var hade jag änglavakt och det blev bara några revben som gick av!
– Bruno är i gång hela tiden och har alltid hela huvudet fullt med idéer. Men ibland kan det ju bli lite tokigt också och man undrar hur han tänker. Som när han kom hem med en ny sportig Saab turbo och vi som hade fyra barn! När han pratar är det ändå alltid teknik det handlar om och hela tiden är det tekniken som räddat företaget. Där är han oslagbar, säger Eva och skrattar.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 5 juli 2018