Från lokalredaktör till romanförfattare

  • Webbjan

    – Jag har gjort ett seriöst försök och nu när boken är färdig infinner sig rena skräcken och jag pendlar emellan eufori och självförakt. Folk kommer att läsa det här. Gud vad det känns jobbigt, säger författaren och journalisten Jan Stenqvist, som ändå känner en stor glädje att få berätta en historia.

Nybro
Han är ett känt ansikte i Nybro där han dyker upp så fort något hänt. Men det är inte bara nyheter som han skriver. Nu har journalisten Jan Stenqvist gett sig in i författarbranschen också. På bokdiskarna ligger hans nytryckta roman Vålnader & Skuggor.
Jan Stenqvist har hållit reda på nyheterna i Nybro sedan 1997 när han fick arbete på Barometerns lokalredaktion. Men trots att han jobbat så länge i Nybro är det inte många som riktigt vet vem han är. Janne har nästan som en slags aura av integritet kring sig och det är lätt att tycka att han känns en aning hemlighetsfull.
– Menar du det? säger han och ler lite underfundigt och börjar berätta om sitt liv.
– Jag kommer från Fliseryd och växte upp med fotbollen. Som ung läste jag väldigt mycket och hängde ofta på biblioteket, börjar han.
Efter utbildning till metallarbetare, fick han jobb på Scania i Oskarshamn. Men det var efter att ha gått en fotokurs på Gotland precis i början av 90-talet som han halkade in i journalistiken.
– Ända sedan tonåren har jag varit intresserad av fotografering och tänkte först bli fotograf. Så kom det sig att jag började fotade lite åt Oskarshamnstidningen och efter ett tag fick jag hoppa in som journalist. Först i Hultfred, sedan i Tosås och Emmaboda. Då veckopendlade jag, men fick sedan fast jobb här i Nybro och flyttade hit med min fru Lotta som jag gifte mig med 1993.
Fortfarande har Janne fotograferandet som hobby, men nu är det mest macro-bilder som upptar hans intresse. En utställning har han haft på biblioteket och på stationscafét 20Elvan, finns också flera av hans fina bilder.
Förutom sin vurm för idrotten, har alltid skrivandet funnits där i bakhuvudet.
– Ibland när jag läst en riktigt bra bok har tänkt att jag borde prova att skriva något själv, säger mannen som har Stephen King, Vilhelm Moberg och John Steinbeck som favoritförfattare.
– Innan Stephen King hinner flumma ut i sina böcker är han en gudabenådad berättare, menar Janne som till slut började skriva några noveller för att sedan ge sig i kast med tre romaner.
– Men jag blev riktigt nergjord och fick bara tack, men nej tack till svar från förläggarna. Egentligen är det kanske inte så konstigt med tanke på att det är så otroligt många som skriver. Bara Bonniers förlag får in 2000 manus om året. Men så händer det ibland att man får tillbaka ett manus med ett refuseringsbrev där de är intresserade och tagit manuset till en lektör. Då känns det som att man är något på spåret och man blir överlycklig, berättar Janne som till slut beslöt att ge ut sin fjärde roman, Vålnader & Skuggor på eget förlag. Han ville inte sitta och ångra att han aldrig försökte. Har man en förmåga är man skyldig sig själv att pröva menar han.
Så var han i Rom förra året och fick en idé. Han antecknade och tog bilder och så på flyget hem föll alla bitar på plats. På bara fyra månader hade Janne skrivit boken färdigt.
– Jag var så nöjd med storyn som utspelar sig i min hemtrakt och som förläggare har jag också fått lära mig hur det praktiskt går till att ge ut en bok. Att engagera folk till att göra ett snyggt omslag och välja tryckeri har gett mig ett nytt perspektiv. Även paketeringen måste bli bra.
Handlingen i Vålnader & Skuggor är en fiktiv berättelse och handlar om journalisten Erik, som arbetar på Kalmar Dagblad, men blir uppsagd och flyttar hem till sin barndomsby för att skriva en bok. Väl hemma kommer han i kontakt med människor ifrån det förflutna. En är särlingen Magdalena och ingenting blir som han först tänkt sig.

Ann-Helén Thörning