Från hemtjänsten till kroppkakebranschen

  • kaka

I det gamla posthuset och före detta taxihuset på Järnvägsgatan i Emmaboda, har 70-åriga Annika Johansson startat kroppkakeria. En dröm hon närt i 20 år, men som hon först nu, vågat ta tag i.

Emmaboda. I köket, som nästan är som en liten minifabrik, står de stora puttrande grytorna på rad och den härliga doften av potatis, kryddpeppar, lök och fläsk gör att snålvattnet på nästan vilken kroppkakeälskare som helst skulle kunna rinna till. Mellan 300-500 glutenfria kroppkakor om dagen, hinner Annika med att rulla ihop, då det visat sig att kroppkakor går åt som smör i solsken. Några av dem är vegetariska, eller veganska, men de sorterna måsta man beställa särskilt. I princip kan man säga vad man vill ha som fyllning, så fixar Annika det.

– Det blev ju lite konstigt när jag skulle starta upp för en månad sedan, då coronaviruset ställde till det för så många. Jag tänkte att nu blev det väl precis fel tid att börja med det här, men det har gått otroligt bra, säger Annika, som fått ta sitt vuxna barnbarn Cecilia Sellman till hjälp för att hinna med allt.
Annika är ursprungligen öländska och har under sitt liv hunnit med att uppfostra sex barn, som i sin tur renderat i 13 barnbarn. Annika har under sitt yrkesliv jobbat i hemtjänsten, något som hon också fortsatt med, fast som timanställd efter det att hon officiellt gick i pension för fem år sedan.
– Jag klarar inte av att ligga på latsidan, så nu tänkte jag att det äntligen skulle vara dags att ta tag i min gamla dröm. Men att det skulle gå så bra, hade jag aldrig kunnat tro. Jag går upp halv fem om morgnarna och börjar med kroppkakorna en timme senare. Jag kan vara glad om jag kommer hem runt klockan sex på kvällen, men ofta blir det betydligt senare, säger hon med ett leende på läpparna.
För glad, det är hon över att kunna genomföra det här projektet och att det tagits så väl emot. Men så har hon också varit noga med att följa alla riktlinjer och hålla rent och snyggt på bord och alla ytor.

Redan nu funderar Annika på att anställa någon, för håller det här trycket i sig, blir det helt enkelt omöjligt att klara det på egen hand. Tur i oturen blev barnbarnet Cecilia permitterad från sitt jobb i hemtjänsten, så nu är det hon som ryckt in.
– Ja det är så roligt, för jag lärde upp mormor när hon började i hemtjänsten här i Emmaboda och nu är det hon som lär upp mig på att göra kroppkakor,
säger Cecilia och småskrattar.
Förutom att de är så runda och välgjorda, vad gör Annikas kroppkakor så eftertraktade?
– Jag är nog lite väl frikostig med fläsket som jag köper färdighackat och så använder jag massvis med färsk lök och inte frusen, som är vanligt i den här branschen. Och lite kokta potatisar. Det går nog åt ett halvt ton potatis och 40 kg fläsk i veckan och i de vegetariska har jag i svamp eller sojafärs, eller annat som kunden ber om.

Annika säger att folk kommer från Nybro, Tingsryd, ja lite överallt ifrån och några tar tåget från Vissefjärda för att köpa kroppkakor. En del kunder handlar många på en gång och en del är skickingabud också.
Under matlagningen använder Annika faktiskt bara en helt vanlig köksassistent och en liten matberedare. Potatisen köps färdigskalade och för
urkramningen har Annika köpt en centrifug, annars är det rent hantverk som gäller.
– Idag funkade inte assistenten så då fick det bli matberedaren istället. Men det gick med den också, säger Annika som brukar servera tre till fem kroppkakor som standardportion till de matgäster som äter i restaurangen. Hon står i valet och kvalet om hon ska börja servera fina kroppkakor också och har redan gjort några som undantag.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 7 maj 2020