Från bygdegård till riksdagen

Den tidiga våren är en tid för längtan och förhoppning om en ljusare och varmare framtid. Rätt att förevarande vinter var ovanligt usel har våren varit bra i Kalmarbygden. Ljusa, klara och allt längre dagar, klara kvällar och nätter med stjärnhimmel och fullmåne följt av krispiga men soliga morgnar, en bra tid.
Våren är också den intensiva årsmötesperioden i vårt land. Idrottsföreningar, hembygdsföreningar och politiska partier ömsar om sin styrelse, reviderar föregående år och laddar för stordåd kommande år.
Som riksdagsledamot innebär vår många inbjudningar till att komma ut och berätta om riksdagsarbetet och den förda politiken samt ta emot synpunkter och förväntningar på det som komma skall. Personligen tycker jag att detta är den absolut bästa tiden på året. Åtskilliga är de fredagskvällar, lördagseftermiddagar och söndagskvällar jag satt mig i bilen för att fara iväg till ett årsmöte i någon bygdegård eller församlingshem någonstans i länet. Nästan alltid är jag trött och till och med lite butter över att jag lovat bort mig ännu en kväll, bort från familj, hemmamys och allt det där som väntar på att bli gjort. Men, med nästan inget undantag far jag några timmar senare hemåt, lyssnande på radion och är på ett sprudlande gott humör över all den energi mötet med nya och gamla bekanta skänkt mig. Inte sällan skänker en överlämnad tulpanbukett till frun extra o bestående glädje till dem som var kvar hemma.
Men invänder någon, är det bara ett gullande på era möten? Får du aldrig skäll för sådant du och andra bestämt om däruppe i Stockholm? Jodå, det är själva vitsen med att fara runt och träffa folk, att ta emot reaktioner på sådant som gjorts, förklara varför det blev som det blev och framförallt ta in idéer och synpunkter på hur vårt samhälle kan byggas än bättre.
Jag minns att Torbjörn Fälldin som partiledare och statsminister hade ett förhållningssätt till ny politik, det var något i stil med:
– Vad innebär detta för mina grannar hemma i byn? Jag skulle vilja påstår att årsmötessäsongen och alla andra möten med människor i Småland och på Öland har ungefär samma verkan på mig, man får stå till svars, man får förklara, man får inspiration och man vet att man ska kunna förklara och stå för besluten man fattat när man träffar folk hemmavid, de som givit en förtroendet att vara riksdagsledamot.
En riktigt glad påsk till er alla och envar!!

Anders Åkesson