Från blyg till världens mest lättpratade

  • lennart

Mycket kan man säga om radioprataren och bluesälskaren Lennart Marmelid, men det är i alla fall ingen svårpratad typ. Själv säger han att han var väldigt blyg som ung, men att det är något som han har vuxit ifrån.

Emmaboda/Kalmar.

– Jag är egentligen en vanlig arbetargrabb som råkade hamna i radion. Hur många landshövdingar jag har pratat med vet jag inte, bara att jag ännu inte hunnit med vår nya, säger Lennart Marmelid och skrattar lite roat.

Precis som alltid en gång i månaden, är han på allaktivitetshuset Loket i Emmaboda för att spela önskemusik och håller som bäst på att förbereda sig och plocka ihop sin musikanläggning när tidningen hälsar på för en intervju.
71-åriga Lennart bor i Kalmar och är en känd radioröst av alla som genom åren lyssnat på Kanon FM 98,6.  I hela 13 år DJ:ade han en timme i veckan, där han företrädelsevis spelade klassisk rock och popmusik. Något som gjorde honom mycket omtyckt av alla musikälskare. Runt 500 program har han hunnit med.
Ursprungligen kommer Lennart ifrån Tranås, men har bott i såväl Linköping som Nybro innan han flyttade till Kalmar.
– I Tranås var jag mods. Hade halvlångt hår, skotskrutiga långbyxor och grötjacka. Och så körde jag och mina polare raggarbil. på den tiden var jag blyg och den tystaste i hela gänget. I dag säger min dotter att det inte finns någon stoppknapp på mig, säger Lennart och skrattar.
– 1979 fick jag jobb på Bombardier där jag byggde tåg i 26 år. Då hade jag så smått börjat spela skivor i radion och började ta ledigt varje fredag för att sända radio. Så slog Bombardier igen och den 18 november 2005 slutade jag bygga tåg. Från det jag var 59 till jag fyllde 65 var det istället mitt jobb att sända radio.
Så 2010 gjorde Lennart en hälsokontroll och fick det tråkiga beskedet att han hade fått tjocktarmscancer.
– Jag funderade lite och bestämde mig för att jag ska jäkla leva vidare. Efter fem veckor opererades jag och sedan dess har jag gått på koll utan att det hänt något mer.
Lennart bor i närhen av Oxhagshemmet i Kalmar och så började han så smått fundera på om de hade några roliga aktiviteter där. Han gick bort och pratade med föreståndaren som menade att det gick bra för honom att komma dit och spela.
– Då köpte jag en musikanläggning och första året fick jag 15 bokningar. Året efter, 2014 fick jag det dubbla och nu är jag uppe i ett 60-tal bokningar om året. Nu spelar jag varje månad på Loket, Strandvägen och på Gläntan i Nybro. Ibland har jag speciella Elviskvällar. Det är kul, då jag själv har varit i Graceland. Men annars är min egen favorit bluesmusik och gärna Fleetwood Mac.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 1 mars 2018.