Fotokonstnären som vågar gå mot strömmen

  • rita

Rita Michelsson går mot strömmen. När många konstgalleriet lägger ner och kulturarbetare tvingas trolla med knäna för att klara sig, driver hon sedan 2018 Galleri studio R som fokuserar på fotokonst i dialog med andra konstformer.

Triberga.
– Det är verkligen en superchansning. Jag skulle lika gärna kunna spela på Lotto, säger Rita med ett skratt.
Galleri studio R har sparkat igång för tredje säsongen. Från 21 maj till 14 juni visas utställningen Bild och skulptur i det nya normala. Ritas svartvita bilder samspelar med Ulrika Skogs lekfulla keramiska skulpturer av hästar och fåglar. Ulrika Skog är från Karlstad och har tidigare ställt ut hos Adam Hedin i Kastlösa.
– Våra uttryck är verkligen olika. Mitt vemod möter Ulrikas hopp och hennes möten. Det var förra sommaren som vi bestämde oss för en gemensam utställning. Då såg vi fram mot konstrundan, men det blev inte av. Utan att vi kanske tänkt på det kom utställningen att spegla de orosmoln och det trotsiga framtidstro so präglar oss och denna tid, säger Rita som hoppas att publiken ska ta sig ner till de sydöstra delarna av Öland.

Hennes svartvita bilder förmedlar känslor av isolering och ensamhet. Ölands otaliga almar har drabbats av en sjuka och måste tas ner. Också de gamla elstolparna har börjat försvinna, ”med sina elledningar vilka har korsat alvaret som höga tomma tvättlinor”, för att använda Rita Michelssons egna ord. Horisonten blir annorlunda, om möjligt ännu slätare. Ett tyst avsked där tomheten och ljudlösheten blir allt mer uppenbar. Det nya normala.
Det är också ganska långt från sommarsäsongens idylliska Öland där turistströmmarna lockas till de soldränkta stränderna.
När Rita skulle öppna galleriet träffade hon konstkonsulenten Annelie Berglund, som var eld och lågor över att Rita tordes satsa när det är så många som lägger ner.
– Hon var mycket stöttande och nu är det bara att jobba på. Vi är små, envisa och vägrar ge upp, säger Rita som var på väg bort från Öland. Hon hade kommit in på en utbildning i Lund och tänkte flytta till Skåne när tycke uppstod mellan henne och Leif i Triberga. Han byggde om ladan där Ritas säsongsgalleri nu är inrymt.

Att fotografera handlar om att våga, säger Rita Michelsson.
– Man måste utgå från sig själv och man måste våga. Det är utmaningen. Man ska inte jämföra sig med andra och man ska inte tänka på vad kunden vill ha, fast det kan vara  svårt om man som jag  har läst ekonomi.
I Ritas ateljé, vägg i vägg med utställningslokalen, finns en skivstång.
– Jag har hållit på med crossfit, men det är jobbigt och jag är ju snart 50 år. Så jag skaffade en skivstång i stället, förklarar hon.
Tuija Lindström var professor vid Högskolan för fotografi och film. Under en period bodde hon på Öland där hon drev olika projekt. Hon och Rita Michelsson lärde känna varandra för tio-tolv år sedan och blev goda vänner.

Janne Adeen

Läs hela portättet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 maj 2020