Fotografen Robin drömmer om Paris

  • robin

Robin Berglund, 18 år, brottades med dåligt självförtroende i början av tonåren. Det vände när han för två år sedan började fotografera modeller. I dag är han en självständig, pratglad och målinriktad tonåring som driver sommarföretag i Emmaboda.
När KLT/NT kommer på besök sitter Robin vid datorn och tittar på bilder. Han granskar en av sina nya bilder på en manlig modell, som han eventuellt kommer att lägga till i sin portfolio, hans presentation av bilder. Men han är inte riktigt nöjd. Och det blir han nästan aldrig, berättar han.
– När jag gör något går jag all in och lägger ner hela min själ i arbetet. Det finns bara ett sätt att lyckas och det är att jobba hårt. Det finns inga genvägar.
Hans dröm är att arbeta som några av sina förebilder; fotograferna Benjamin Vnuk och Camilla Åkrans. Robins slutmål är tydligt. Han vill fotografera mode och fashion ute i världen, kanske i Paris eller Milano.
– Det får bära eller brista. Det är detta jag vill hålla på med, säger han.

Vilsen tonåring
Intresset för foto började när Robin gick i åttan. Han började fotografera med en kompaktkamera, och redan då fick han bra respons på bilderna. 2011 tog han alla sina julklappspengar och köpte en systemkamera. För två år sedan tog han sina första första modellbilder på en kvinna och en häst.
– Jag älskar skapandet och kreativiteten när man arbetar med modeller.
Från att ha varit en vilsen tonåring med ett lågt självförtroende gick han till att bli mer pratglad, social och mer säker på sig själv.
– Jag visste direkt att det var min grej och bestämde mig för att satsa. Det kändes bra att hitta något som jag trivdes att jobba med.

Anna Borg

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 10 juli 2014