Foto och flyg slåss om hans tid

  • _MG_1287

Lite hjälp, ett ja och mycket engagemang. Utan Bergkvarabon Ove Lindh hade nog en del på orten sett annorlunda ut idag. Och framför allt hade lokala händelser inte funnits så väl dokumenterade.

Bergkvara. Ove Lindh tar emot hemma i huset i ett villaområde i Bergkvara. Det är ganska på dagen exakt 38 år sedan han och frun, Eva, blev husägare.
– Mitt krav var att det fanns en källare, säger Ove och ser finurlig ut.
Anledningen till kravet kommer under intervjuns gång få sin förklaring. Men innan vi kommer så långt så slår vi oss ner vid parets köksbord. Eva dukar fram kaffe och hembakade bullar, Ove plockar i ordning en pärm med papper och fotografier.
– Jag sitter med verksamhetsrapporten för Bergkvara samhällsförening, förklarar han.

Samhällsföreningen är att av hans nu aktuella engagemang som rör Bergkvara.
– 1995 gick jag på en träff angående en ny översiktsplan för Gökalund-Bergkvara. Det blev början till mitt engagemang för samhällsföreningen.
Under årens lopp har Ove varit styrelseledamot, sekreterare och kassör. Allt riskerade att abrupt upphöra i slutet av 90-talet.
– Flera i styrelsen hoppade av och plötsligt stod några få där och tänkte, vad ska vi egentligen göra med föreningen?

En dag i den vevan, när Ove gick på stan, ringde hans mobiltelefon. Den som ringde var en annan lokalprofil, PO Norén.
– Han sa att han kunde ställa upp som ordförande för föreningen, och då var det inget snack om saken. Jag svarade snabbt att ”jag är med”, ler Ove, och tillägger att samtalet värmde i hjärtat.
För utan tillräckligt med ideella krafter hade föreningen riskerat att läggas ner helt och hållet. Men den räddades kvar, och numera är det föreningen som orten har att tacka för bland annat det årliga Julmys i Bergkvara samt sommarguidningarna Historisk vandring år 1900 – i sjöfartens spår.
Ett av Oves andra, lokala engagemang är i PRO Söderåkra-Bergkvara.
– Jag är deras skribent och fotograf, säger han lite skämtsamt.

Han gick med för cirka tio år sedan, några år efter att han blivit pensionär. Att han fått uppdraget att skicka in referat till tidningar, fotografera träffar med mera har sin förklaring.
– Film och foto har varit ett stort intresse sedan jag var liten. Jag började fota i mitten av 50-talet med en solid 6 X 6-kamera.
Efter alla års fotograferande har han skåpvis med diabilder, negativ, filmrullar, kameror, fotoutrustning med mera som måste få plats. Därav anledningen till att han ville ha ett hus med källare.
– Ja, så har jag ju ett till fritidsintresse som tar plats.
Det intresset handlar om modellflyg, och har liksom fotointresset hängt med sedan lång tid tillbaka.

Lina Watanen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 9 januari 2020