”Fotbollsinvaliden” har gjort debut i allsvenskan

  • Emelie Brandt 1

Emelie Brandt spelar fotboll igen. Inte nog med det – häromveckan gjorde hon debut i allsvenskan.
– Det går knappt att fatta. I februari trodde jag ju att jag aldrig mer skulle kunna spela fotboll alls.

Kalmar. Det var den 9 september förra året som den unga IFK Kalmarspelarens liv ändrades. I slutet av första halvlek i matchen mot Sundsvalls DFF i Elitettan vann Emelie Brandt ett motlägg och avancerade på mittfältet. Plötsligt blev hon nedsparkad bakifrån. Emelie blev liggande på planen och skrek av smärta.
– Det gjorde fruktansvärt ont och jag förstod ju direkt att något var sönder.

Beskedet handlade om skador på ledband och ligament i knäet. Säsongen var över för hennes del. Optimistiskt följde hon sjukgymnasternas och läkarnas råd, tog hand om sin skada och tränade så gott hon kunde. Från sidan fick hon följa hur IFK Kalmar under dramatiska former klarade andraplatsen i Elitettan och avancerade till allsvenskan.
För Emelie Brant var det drivkraften och moroten medan hon rehabiliteringstränade. Ända sedan hon började spela fotboll när hon var fem, sex år så var det en stor dröm att få spela i allsvenskan. Nu stod hon på tröskeln till att drömmen skulle gå i uppfyllelse. Men det var något som inte stämde.

– När vi genomförde ett fystest ingick ett par hopp och då kände jag hur knäet vek sig rakt fram och det gjorde ont och svullnade upp.
Emelie Brandt behandlades på länssjukhuset i Kalmar och av IFK-kliniken i Göteborg. I februari genomfördes en magnetröntgen.
Beskedet från läkarna var då enhälligt: Emelie var tvungen att sluta med fotbollen. Det fanns en omfattande brottskada i knäet.
– Det var en sådan chock! Jag visste ju att brosket var skadat, men ingen hade sagt något annat än att det skulle självläka. Nu skulle jag inte ha fotbollen i mitt liv. Det var som om en stor del av min identitet skulle tas ifrån mig.

Emelie Brandt värvades till IFK Kalmar 2015 sedan dåvarande IFK Kalmartränaren Jonas Walfridsson lagt märke till henne vid ett elitläger året innan. Hon kom från Vadstena GIF och blev snabbt en uppskattad medlem av truppen och debuterade samma år i a-laget. Hon pendlade därefter mellan bänken i a-laget och spel i F19 under 2015 och 2016, men fick ett genombrott under försäsongen 2017.
– Det var det som var så ofattbart. När man haft den utveckling jag hade förra året och hela tiden varit inriktad på att komma tillbaka och fajtas om en plats i år igen och sedan drogs bara mattan undan för en.
För Emelie Brandt är IFK Kalmar hennes familj i staden. Hennes sociala liv har kretsat kring fotbollen sedan hon flyttade hit. Emelie fortsatte därför att hjälpa till i föreningen och försökte att träna det hon kunde.

– Jag inser att det kan vara svårt att förstå för människor som inte haft något som upptagit deras tid på det sätt som fotbollen gjort. En del gör det, människor som riktigt brinner för musik eller något sådant, men för andra kan det vara svårt att förklara. Fotboll har varit min livsstil sedan jag var liten. Allt annat har fått stå tillbaka för fotbollen.
Därför fortsatte hon också att hoppas att hon skulle kunna spela igen. IFK-kliniken tipsade om en knäspecialist i Kungsbacka och för tre månader sedan fick hon ett märkligt glädjebesked från honom.
– Han sa att skadan egentligen inte kan förvärras. Det kommer att krävas en operation någon gång i framtiden och efter det lär jag inte kunna spela mer, men fram till dess handlar det om hur ont jag har. Just nu känner jag inte särskilt mycket i knäet, så jag har kunnat börja träna och spela igen.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 25 oktober 2018