Fortsätter leka med orden

  • magnuswebb

Bergkvara
I förra veckan kom Fantastikboken med lekstäver och orddjur för undrier. Magnus Lönn fortsätter att förundras över språket, att leka och böja på orden.
Han har gett ut den på det egna förlaget Ordlaren.
– Mitt gamla förlag funderade ett halvår, sen sa de nej. Den är inte tillräckligt mycket en barnbok och inte tillräckligt mycket en vuxenbok och då är det jättesvårt. Var ska den placeras någonstans? Kan man inte tänka sig att barn och vuxna kan mötas?
I Fantastikboken fortsätter Magnus att utforska, leka med och tänja på språkets gränser. Han gör det både med ord och bild. Här ger Skalbaletten – gjord av bananskal, förstås – Banansjön, efter känd förlaga. Här finns en karta över området där Gryninge är granne med Morgonön.
Fantastikboken har fått sin titel av den tyska filosofen Novalis som sa:
”Om vi hade en fantastik på samma sätt som vi har en logik eller matematik så skulle konsten att hitta på vara uppfunnen. ”
Fantastik handlar om lusten att fantisera och hitta på, att finna den skapande kraften och en styrka i sig själv.
Han menar att det som verkligen gör oss till människor är vår förmåga att fantisera, och han menar att man behöver öva sig i fantastik precis som man övar sig i gymnastik och matematik. Och han citerar Albert Einsten som sa:
”Fantasi är viktigare än kunskap för kunskap är begränsad till allt vi vet och kan förstå medan fantasin omfattar hela världen”.
Magnus Lönn arbetade i många år som scenograf, författare, skådespelare och dockmakare på Byteatern i Kalmar samtidigt som han ägnade sig åt sitt eget konstnärskap. Numera har han slutat på Byteatern, men är fullt verksam som konstnär. Han bor i Bergkvara, i ett stort vitt hus vid Storgatan tillsammans med hustrun Carina och de två barnen Vera och Otto. På övervåningen har han sin ateljé där han arbetar både med bokprojekt och utställningar.
Magnus konstnärskap befinner sig i mellanrummet mellan orden och bilderna. Han vrider och vänder och busar med bokstäverna, eller lekstäverna. Genom att byta ut, eller lägga till eller ta bort en bokstav skapar han nya ord. För den som har de rätta ögonen är språket fullt med möjligheter och oväntade infall.
Han är en sakletare som hittar bokstäver i allt, och bygger sina världar av sådan som omger oss, ofta sådant som av andra uppfattas som skräp. Han gör dikter av till exempel suddgummin, och skrivbord har förstås fyra nyvässade blyertspennor till ben. Han ger orden färg och form och de mest oväntade kombinationer uppstår. Som Magnus egen almanacka. Där heter månaderna Jagnuari, Felberari, Asrch, Drill, Aj, Ljusni, Ljugli, Argusti, Färgtember, Orktober, Nejvember och Dröjcember.
Magnus har skapat fantasilandet Undrien, Undrien som gränsar till Otalien. Undrien som finns överallt och ingenstans, och det är kanske där man hamnar om man undrar. I Undrien bor förstås undrarna.
Utställningen Undrien visades först på Kalmar konstmuseum i december 2008, och sedan dess har den vandrat runt. Just nu visas den på Örebro länsmuseum.
– Det är roligt, jag kommer ju från Örebro.
Tingens teater, som hade premiär på Kalmar konstmuseum 2002 har visats på ett 30-tal museer runt om i landet ända fram till 2012. Förra året hade Magnus en separatutställning på Candyland i Stockholm, och han deltog i sommarutställningen Lek på Dalslands konstmuseum.
Magnus har också gjort konstnärliga utsmyckningar, bland annat på Vasaskolan i Kalmar och Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm
2002 kom Bråkstavsboken ut på bokförslaget Alfabeta. Den är slutsåld.

Karin Asmundsson