Fortsätter blogga och skriva

  • agwebb

Högby, Öland
I morgon går flyttlasset till Moheda, och i söndags tackades han av. Nu går Dag Sandahl i pension, men sysslolös blir han inte.
Kanske blir det en bok om den svenska kyrkohistorien, kanske blir det memoarer.
Det har blivit en del böcker och artiklar genom åren. I samband med att han går i pension presenteras en bibliografi, alltså en sammanställning av allt han skrivit, inte bara böcker utan också artiklar och recensioner.
– Den är visst på 97 sidor.
Han läser fort och mycket, och det finns böcker överallt i prästgården i Högby, och han kommer i håg det mesta han läst.
– Fast jag letade efter ett citat och jag trodde att det skulle vara på en vänstersida men det var lite tidigare i boken.
Han pratar fort och mycket. Han dukar fram mazariner, köpta i bageriet i Löttorp och ber om ursäkt för att det inte finns någon mjölk hemma. Hustrun Linda Muhr, 30 år yngre, och präst har redan flyttat, och den här sista tiden långpendlar Dag mellan de två hemmen.
Bloggar mycket
Dag har åsikter om mycket. Han bloggar, på http://bloggardag.blogspot.se/, och gör i genomsnitt ett inlägg om dagen. Mycket handlar om Svenska kyrkan och dess framtid. Inläggen som handlar om utfrågningen av ärkebiskopskandidaterna har han namnat Vemod I, II och III. Han är mycket väl medveten om att han är en kontroversiell person som retar upp många:
”De som älskar att hata en daglig dos från Bloggardag, får älska att hata något annat som komplement”, skrev han i början av oktober, och han citerar med förtjusning en läsare som menar att ”En dag utan Dag är en förlorad dag”.
– Mitt rykte är större än mig, det är egendomligt att man skrämmer barn med mig.
Han är bekymrad inte bara över kristofobin, som han menar breder ut sig, utan också de minskande kunskaperna om kristendomen.
– Kyrkan vilade på lagrarna alldeles för länge.
Missar mässa
Han kom till Högby för sex år sedan. Vid infarten till kyrkan finns en affisch med texten ”Den som missar en mässa missar en massa”, en typisk Sandahlsk formulering.
Under flera år har han medverkat i Skördefesten och haft bergspredikan i stenbrottet i Gillberga, I år kunde han inte, så biskopen fick hoppa in. För några år sedan predikade han på krogen, de predikningarna finns samlade i Krogpostillan.
Han avslutar sitt yrkesliv som komminister på norra Öland, och bland det sista han gör är en resa med 58 församlingsbor till Tyskland, med besök i Auschwitz och Wittenberg. Och så ska det köpas öl till oktoberfesten. Det är viktigt att göra roliga saker tillsammans i församlingen, och det är viktigt att inte bara satsa på de unga, utan också på de trogna kyrkobesökarna.
– Det finns pengar i kyrkan, men på fel ställen.
Det har ofta stormat kring honom, inte bara om hans syn på ämbetsfrågan, ytan också om hans drastiska sätt att uttrycka sig.
Han är teologie doktor och docent i kyrko- och samfundsvetenskap, och har varit ledamot av kyrkomötet i många år.
Dag kom till Kalmar som nyvigd ung präst 1971.
– Jag tvångsförvisades till Kalmar. Jag var svårplacerad.
I Kalmar byggde han upp det som blev Två Systrars församling. Från början höll församlingen till i en källarlokal, 1984 invigdes den nya kyrkan. Han var kvar i Två Systrars i många år, och sedan blev det några år på högskolan och i Heliga Korset i Kalmar innan han flyttade till norra Öland för sex år sedan.
Nej, han är inte bitter för att han aldrig blev mer än komminister.
– Om jag skulle ha blivit biskop hade det krävts en total omvändelse. Och jag ser ju hur biskoparna har det
Han menar att det skapas en konstigt lögnkultur i svenska kyrkan, och att han aldrig blivit prästvigd i dag.
Han visar runt i Högsby kyrka med triumfkrucifixet är från 1500-talet och altarskåpet med madonnan från 1400-talet. I sakristian finns ytterligare en madonna, från 1300-talet. Bland kyrkans dyrbarheter finns också en mässhake i blå sammet med silverbroderier från 1400-talet.

Karin Asmundsson