Första vernissagen i nya konsthallen

  • mariannewebb

Nybro
I Nybro Konsthalls nya lokaler i brukskontoret på Pukebergsområdet har i helgen hållits den första vernissagen sedan flytten. Först ut var Marianne Degener som visade konstglas och handgjorda smycken och Lena Sandgren Potamianou måleri.
Lagom till att Nybro Konstförening firar sitt 60-årsjubileum i november, var det alltså dags att inviga verksamheten i de nya lokalerna. Det är bara samlingsutställningen av Konst Runt som tidigare hållits i lokalerna.
Lena Sandgren Potamianaou är från början Nybroflicka men har i många år bott i Grekland och numera i Köpenhamn.
Fyrabarnsmamman Marianne Degener är danska men bor i Gullaskruv och jobbar på Riksglasskolan i Orrefors.
En vecka en gång om året ägnar hon sig åt sitt eget konstnärskap, vilket vernissagebesökarna fick se prov på i lördags.
– De senaste fem somrarna har jag ägnat en vecka i hyttan i Transjö där jag blåser det glas jag ritat och gjort ämne till under vintern, berättar Marianne, som är en av få glaskonstnärer som gör hela processen själv. Vilket innebär allt från att rita, göra graalämnet, blästra och måla.
– Det är i Transjö jag lärt mig hantverket och det är Transjöhyttan som står mig varmast om hjärtat. De två åren jag var elev där, har varit mina bästa år säger hon. Genom sitt arbete har Marianne jobbat med flera välkända glasdesigners som Ludwig Löfgren, Kjell Engman och Peter Hermansson, som hade henne som lärare på Riksglasskolan.
På utställningen visasflera glaspjäser, gjorda framförallt i graalteknik och smycken.

Ann-Helene Thörning