Första besöket i Kina väckte resfebern

  • 12 kopia

China Daily är världens största dagstidning. Vincent Engström har varit på dess förstasida.
– Det var när vi åkte motorcykel 500 mil från västra Kina, genom Gobiöknen och ända till Peking.

År 1976 reste Vincent Engström för första gången till Mittens rike. Han var LO-ansluten, arbetade på Flygt och när han bläddrade i tidskriften Metallarbetaren föll hans blick på en annons om en femveckorsresa rundresa i Kina. Då var Kina ett slutet land. Färden gick via transsibiriska järnvägen till Irkutsk i Sibirien och därifrån vidare till Peking.

– Tågresan tog nio dagar och jag hade med mig en massa böcker för att fördriva tiden. Men jag hann läsa högst 25 sidor. Det kom hela tiden fram folk som var nyfikna på oss. Eftersom det var en så lång resa var det ingen som hade bråttom. Alla var vänliga och tillmötesgående.

När resenärerna nådde fram till Peking blev de inbjudna på bankett hos den svenske ambassadören, så sällsynt var det med besök från Sverige.

– I Peking väckte vi inget särskilt intresse hos lokalbefolkningen, men på landsbygden var det en annan sak. Man kunde inte gå ut och sätta sig någonstans utan att bli omringad. Det var nog som att vara idol, man kunde inte vara stilla utan var tvungen att hålla sig i rörelse hela tiden.

Mao Zedong dog 1976. Ett par år senare kom Deng Xiaoping till makten, han var den som gradvis öppnade upp Kina mot omvärlden.

Kinaresan väckte en feber i Vincent Engströms blod, en feber som aldrig har stillats. Han ville iväg igen och igen.

– Men jag hade inte råd att gör en ny resa utan enda sättet var att utbilda mig till reseledare. Det var inget betalt då, men man fick resan gratis.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 8 mars 2018