Författandet blev en del av Karolinas rehabilitering

  • 002

I nästan tjugo år har Karolina Sörman jobbat som frilansskribent vid sidan av sitt ordinarie arbete som regionchef och försäljningschef i bilbranschen. Drömmen om att bli författare har hela tiden funnits där. Men först i samband med att hon blev sjuk tog den delen av hennes skrivande fart på allvar.

Öland. Det var på sommaren 2015 som Karolina Sörman fick beskedet att hon hade en hjärntumör.    Efter operation och behandling började vägen tillbaka. Det var då hon så smått började arbeta med sin första barnbok, ”Sagan om bonden Micke – Regn och solsken”.

–  Det var där det började och arbetet med böckerna är roliga projekt som ger mig väldigt mycket, det har varit en del av någon sorts rehabiliteringsprocess, säger Karolina.
Böckerna om bonden Micke är baserade på verkliga händelser och illustrerade med foton som Karolina tagit. Redan från början var planen att det skulle bli en serie med fem böcker om bonden Micke. Den första lanserades på Ölands traktorrace 2016 och nu håller det nästan på att bli lite av en tradition att Karolina Sörman lanserar en bok i samband med traktorracet.

– Det är helt rätt målgrupp och jag är oerhört tacksam över att Norra Ölands LRF (arrangör av traktorracet, reds anm) låter mig få komma och visa mina böcker där, säger hon.
Vid 2017 års tävlingar fick böckerna “Sagan om bonden Micke – Det stora traktorracet” och “Sagan om bonden Micke – En fis på tvären” möta publiken.
– Det var ett enormt intresse, över all förväntan och många familjer kom för att köpa fortsättningen på boken som kom ut förra året, säger Karolina.
Boken om traktorracet handlar förstås just om det och om två bröder som tävlar i samma lopp. I boken om en fis på tvären blir en av bonden Mickes kor sjuk och läsaren får följa vad som händer då.

I februari 2017 kom dessutom en fristående bok ut. Den handlar om en ponny som dör. Den var inte planerad utan kom till efter att Karolinas 33-åriga ponny faktiskt slutade sina dagar.
–Både jag och min femåriga dotter hade ridit på och tävlat med vår ponny Moonshine och när hon dog hade dottern många frågor, då kom tankarna hos mig om hur man pratar med barn om döden, om sorg och gråt. Det är viktiga saker att prata om och arbetet med boken blev även terapi för mig efter Moonshines död, säger Karolina.

Carin Svensson

Läs hela intervjun i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 januari 2018.