”Fördelen med att fota natur är att naturen aldrig är sig lik”

  • _MG_3720

Om två veckor är det dags, för en helt ny fotofestival i Bjursnäs bygdegård. Festivalgeneral är Christer Granberg, göteborgaren som lämnade Malmö för Kolboda. Han är också naturfotografen som på många sätt skiljer sig från andra fotografer. För Christer är det nämligen inte bilden i sig som är det viktiga, utan för honom är målet att komma ut i naturen.

Kolboda. En plåtskylt med företagslogotypen Kodak, mest välkänt som tillverkade av kameror och fotografisk utrustning, hänger på ena väggen i Christer Granbergs uterum. En passande skylt, med tanke på Christers bakgrund. Sett till både hans yrkesval samt hobbyval. För 1,5 år sedan lämnade Christer och sambon Malmö, för att flytta till Kolboda.
– Min sambo är från Malmö, jag kommer från Göteborg. Det hörs väl, skrattar Christer.
Flytten innebar en nystart i livet, då ingen av dem har koppling till trakten.
– Vi närmade oss båda pensionsåldern och letade efter en sommarstuga på Öland. Vi ville ha något som inte krävde renovering, vi kände oss för gamla att börja renovera själva.
Paret kikade förstås på stugor även en bit från Öland, och det var så de kom att hitta huset i Kolboda. Det var ingen sommarstuga, utan ett vanligt permanentboende.

– Vi kände att antingen får vi strunta i huset, eller så får vi flytta. Och vi bestämde oss för att flytta, säger Christer.
Ett beslut som de inte har ångrat. Även om vinterhalvåret stundvis har känts lite för lugnt och stillsamt, för de nyblivna pensionärerna. Då är Christer glad att han har sin bisyssla, fotografering.
– Jag har fotat sedan jag var i 25-årsåldern, snart i 40 år. Det var min dåvarande fru som tyckte jag skulle skaffa mig en hobby.
Eftersom han ofta var ute och promenerade i skogen tänkte han att fotografering skulle bli ett bra komplement till hans stora djur- och naturintresse.
– Jag började med att fotografera landskap, och första åren var det mest för skoj skull. Eftersom jag är en föreningsmänniska så gick jag med i Kungsbacka fotoklubb.

Som ordförande för klubben tog fotointresset verkligen fart. I slutet på 80-talet startade han ett eget företag och började sälja bilder till olika fotobyråer.
– Jag har många bilder som ligger hos olika bildbyråer. Men jag har aldrig levt på mitt fotograferande, utan jag har alltid haft det vid sidan om.
Det arbete han har fått lön för kan däremot kopplas till fotoområdet och den grafiska branschen.
– Jag började som säljare i den grafiska branschen och där blev jag kvar i 25 år.
Bland annat sålde han tryckplåtar och arbetade direkt mot många tryckerier. På den tiden, det vill säga 80- och 90-tal, var det mycket service inblandat i säljyrket.
– De kunde ringa från ett tryckeri en fredagskväll klockan åtta och ha problem med någon del. Då var det bara för mig att åka iväg och se om jag kunde hjälpa till med något.

De senaste tio åren arbetade Christer för ScandinavianPhoto som är en av Sveriges ledande leverantörer av fotoartiklar. Både som säljare samt butikschef i företagets Malmöbutik.
– Under alla år har det varit många långa dagar. Tidiga morgonar och sena kvällar. Jag har ofta varit på resande fot och iväg
hemifrån, och även om det har varit roligt så har det varit slitet, säger Christer och tillägger.
– Därför har det varit viktigt för mig att komma ut i skogen. Det har varit mitt sätt att koppla av, för i skogen har jag känt lugn och ro och fått avkoppling.
Christer ler och säger att det känns som han har åkt 18 varv runt Småland med sin kamera. Turerna sker alltid planlöst, utan någon förbestämd rutt.
– Fördelen med att fota natur är att naturen aldrig är sig lik, även om man kommer till samma ställe två gånger. Det sker förändringar hela tiden.
Han nämner flera exempel.
– Solen kan stå högt, eller lågt. Det kan vara vinter med snö, eller vår utan snö. Löven kan vara gula, gröna eller så finns det inga löv alls. Och ena gången kan det komma en älg, nästa gång ingen älg.

Christer skiljer sig en del från många andra naturfotografer.
– För mig är inte själva grejen bilden i sig, utan för mig är målet att komma ut och njuta av naturen. Fotograferingen är en bisak.
Hans kärlek för naturen går inte att ta miste på. Och den varma känslan är något som verkligen fångas i hans vackra bilder.
De sista fyra åren har han så gott som bara fotat fåglar. Förutom undantaget med björnar. Ja, ni läste rätt. Björnar!
– I somras var jag på en naturfotoresa till Finland för att fotografera brunbjörnar. Jag satt i ett gömsle, 15 meter från björnarna.
Deltagarna besökte olika ställen där mat läggs ut till djuren.
– Vi lade ut mat tidigt på morgonen, kröp in gömslet i en säker bur, stack ut kameraobjektiven och sedan var det bara vänta på att björnarna skulle dyka upp.
Just att sitta beredd med kameran i olika gömslen är något han tillbringat åtskilliga timmar på.
– Inte minst nu när jag fotograferar mest fåglar. Hade jag inte haft tältet att gömma mig i hade jag aldrig kommit nära fåglarna.
I början tog Christer flest så kallade artbilder på fåglar, det vill säga riktiga närbilder.
– Så nära som möjligt, j bättre, tänkte jag.

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 februari 2019