För Susanne är jobbet den stora drömmen

  • susanne

Lika leende som alltid, trots en värkande rygg, tar Susanne Gustafsson emot mig på Mäklarhuset, där hon varit delägare sedan april förra året. Det onda kommer sig av att hennes häst nyligen ”råkade” slänga av henne så att hon landade med all kraft på ryggen. Men, som den hästtjej hon är, är det bara att bita ihop. Med ett sådant roligt jobb som hon har går det ju inte an att stanna hemma och ta det lite lugnt några dar.

Nybro. På en släktgård i Alsjökulla mellan Nybro och Emmaboda, bor Susanne sedan 30 år tillbaka. Dit flyttade hon när hennes pappa som ägde gården, hastigt gick bort och hon var den som tog över. Trots uppväxten i Vissefjärda var den här byn än mycket mindre och hon undrade först hur hon skulle kunna bosätta sig där. Men uppvuxen på landet, med hästar som det största intresset, var det till slut ändå inte ett så svårt val. Och ångrat det har hon aldrig gjort.
– Gården var sliten och jag var 22 år, så huset var tvunget att renoveras. Med två barn, hund och alldeles för många hästar och trevliga människor runt omkring, har det varit en härlig gemenskap genom alla år.

Att Susanne en dag skulle bli mäklare, fanns alltid som en dröm, men som 20-åring öppnade hon frisersalong i Vissefjärda.
– När jag träffade min sambo hade han egen firma och då backade jag från min frisersalong och började hjälpa honom istället. Det var först när barnen blivit stora som jag 2012 började plugga till mäklare på Högskolan i Malmö.
Hon fick fast jobb på Fastighetsbyrån i Nybro och sedan dröjde det inte länge förrän hon bland alla andra mäklare på Fastighetsbyrån i Sverige som arbetat i högst 18
månader, skulle vara den som drog in mest provision. Därmed kunde hon som mäklare på ett litet fastighetskontor, sätta
Nybro på kartan.
Under studietiden i Malmö lärde hon känna Ola Blomberg och för snart ett år sedan frågade han om hon ville bli hans samarbetspartners på Mäklarhuset i Nybro.

– Jag känner en enorm glädje och stolthet att han ville att jag skulle komma in här och bli delägare och jag trivs så otroligt bra. Vi har vår mäklarassistent Annika Bengtsson som jobbat här i 25 år och håller reda på allt. Jag behöver bara ha all fokus på mina kunder, så sköter hon resten. Det är inte många som har en Annika, men jag har det och är så glad över det, säger Susanne och ler med hela ansiktet.
Hon är nämligen av den åsikten att man ska göra det man är bäst på. Och för hennes del är det att sälja fastigheter, lägenheter och gårdar. Det andra är Annika bäst på.

För Susanne är kunderna alltid det viktigaste.
– Både säljaren och köparen ska vara nöjda och det är ett pussel att få ihop det. Det mest fantastiska med jobbet är att man kommer in i så många människors liv. Det kan vara olika orsaker till att man säljer en bostad. Det kan vara sorg, det kan vara skilsmässa, nytt förhållande, sjukdom eller någon som flyttar till ett större boende. Det gäller att vara en god lyssnare när man ska hjälpa människor att hitta sin nya bostad.
Men samtidigt som Susanne är en duktig säljare, är det ändå inte prestationen, pengar eller siffrorna som är målet. För henne är det den nöjda kunden och att ha fått ihop två parter. Hur mycket hon säljer är därför oviktigt.
– Tack vare Annika kan jag ge så mycket mer av mig själv. Det är viktigt att vara personlig och närvarande, säger Susanne, som i sin relation med kunderna kan bli mycket personlig och bjuda på sig själv, vilket ger kunderna trygghet.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 6 februari 2020