För Johnny och Mårten är segling en åretruntsport

  • båt

Äkta vikingar ger sig ut på havet året om. Som Johnny Billström och Mårten Bernesand från Segelsällskapet Vikingarna på Stensö.
Söndagen den andra advent är havet stilla när de beger sig ut i sina OK-jollar. Det är 5 grader i luften och 3,5 grader i vattnet vid fiskeläget på Stensö.
– Visst är segling en åretruntsport, säger Johnny.

Kalmar. Vintern är en period då vissa seglare tar upp båten på land. För andra fortsätter säsongen oavsett vilken månad det är. Strax före klockan 14 söndagen den 9 december rullar Johnny Billströms bil in på parkeringen vid fiskeläget.

Tränings- och klubbkamraten Mårten Bernesand har redan fått sin båt i vattnet. Han och Johnny munhuggs kärvänligt om ditt och datt, det handlar om att ge och ta. Den ömsesidiga respekten mellan dem märks tydligt. De ska ut på en träningsrunda på cirka en timme.  Johnny byter snabbt om och får på sig torrdräkten. Ett par minuter senare sitter han i jollen. När deras båtar försvinner mot horisonten börjar ett duggregn falla. Eftermiddagssolen sjunker långsamt och försvinner bakom regnmolnen. Det är milt för att vara andra advent, men lita på att Johnny och Mårten skulle ha seglat även om emperaturen sjunkit under noll grader.

– Visst kan segling vara en åretruntsport. Min målsättning är att träna tre pass i veckan och då får jag ge mig ut kvällar och helger. År 2020 är det VM i Marstrand. Det är det jag siktar på, säger Johnny . Han bor i Torsås men är medlem i Segelsällskapet Vikingarna som har sin bas på Stensö.
– För oss seglare är temperaturen inget problem, det handlar bara om att klä sig rätt och det är vi noga med. Men däremot kan det blåsa för mycket, det är en annan sak, fortsätter han.

Billström kommer från Skåne, Eslöv och Helsingborg närmare bestämt, och har i hela mitt liv sysslat med segling, både i jolle och kölbåt.
– Man kan säga att jag har hållit på med segling sedan jag lärde mig att gå. I stort sett. Tjusningen med segling är att man förflyttar sig med naturens hjälp. Man lär sig att läsa vinden och hantera båten, man måste också vara taktisk. Dessutom är segling en miljövänlig sport. De enda utsläppen som vi seglare orsakar är genom vår utandningsluft. Vid tävlingar har vi följebåtar och de släpper ut avgaser, men annars är segling en ren sport på det sättet.
Billström har i många år arbetat inom båttillbehörsbranschen och är sedan några år anställd på Baltic Skeppsfournering i Kalmar. Förra året var han rankad trea i Sverige, i år har han rasat neråt på rankingen och ligger på plats 15.
OK-jolle är en enmansjolle med ett storsegel, den är 4 meter lång, 1,42 bred och väger 72 kilo, masten ej inräknad. Den skapades 1957 av Knut Olsen, och var tänkt som en träningsbåt för ungdomar före övergången till den större Finnjollen.

Men med den relativt stora segelytan blev OK-jollen för svårseglad för lättare juniorer. Fredrik Lööf, som 2012 tog OS-guld i starbåt, har gjort comeback och seglar nu OK-jolle
– Ska man avancera måste man tävla mycket och ska man tävla måste man ha tränat ordentligt.
Tillsammans med Johan Sjöstrand drog Johnny Billström häromåret igång Tour de Småland. Den avgörs i sprintformat, racen är på 15 minuter och lagen turas om att segla i de C55-båtar som tillhandahålls. C55 är en 5,5 meter lång öppen kölbåt.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 20 december 2018