För John är människan kapitalet

  • webbjohn

Nybro
Han tror på socialt företagande och att nyckeln till människors rätt till arbete kan gå via second handverksamhet. Genom John Björklund har Hela Människan i Nybro (RIA) fått en ny verksamhetsledare när han nu byter Botkyrka mot Nybro.
– Vi är glada att kunna komma med en stor glädjande nyhet. Efter att ha jobbat med rekrytering under hösten och våren har vi nu anställt en ny verksamhetsledare, säger kyrkoherde Lars Ström, styrelseordförande för Hela Människan i Nybro.
Efter en turbulent tid när förre verksamhetsledaren Eric Berghtén förra året fick sparken och RIA fick sättas i konkurs, går nu Hela Människan mot betydligt ljusare tider. Den 42-åriga stockholmaren John Björklund har byggt upp en second handverksamhet i Botkyrka, som blivit ett flaggskepp för hela organisationen och nu tar han sina kunskaper och idéer med sig till Nybro.
– Jag har jobbat med människor i hela mitt liv. Mestadels inom kooperationen och ICA. Genom den hårda vägen har jag lärt mig att göra affärer och att se människors potentialer.
John har en varm kristen tro och han säger sig ha en enorm passion för att arbeta med människor i utsatta lägen. 2006 bestämde han sig för vad han vill med sitt liv och valde att läsa teologi.
– Jag ville bejaka mitt diakonala hjärta och startade en second handbutik i Botkyrka 2010.
Butiken har för de människorna som jobbar där, blivit en sluss ut i samhället och en väg tillbaka i arbetslivet. En idé som John vill arbeta vidare med och utveckla även här i Nybro.
– Jobbet i sig blir en utmaning, med tanke på den svåra situation som Hela Människan i Nybro haft, men jag vill göra detta till en god verksamhet som engagerar hela samhället, säger han.
Men även om second hand verksamheten är lite av hjärtat i verksamheten, betonar John att det inte är en affärsverksamhet i vanlig benämning. Det här är nämligen en brygga för människor att hitta ut igen.
John har många idéer och han tror starkt på socialt företagande vars verktyg är second hand, eller andra olika tjänster som kan vara nyckeln i det sociala arbetet.
Tre dagar i veckan kommer han nu att pendla mellan Stockholm, där han har sin familj och det nya arbetet i Nybro.
– Just nu fokuserar vi på vår second hand och hoppas att nästa steg kommer att vara att utveckla även den öppna verksamheten på Långgatan, säger Missionskyrkans Per-Eric Bernspång, som också han är styrelseledamot i Hela Människan.
Lars Ström vill passa på att rikta ett stort tack till alla dem som arbetat för att göra detta möjligt och den positiva syn som visats från kommunen och andra aktörer.

Ann-Heléne Thörning