För Björn Wennerström är RIA ett ”må bra-ställe”

  • DSCN4564

 Det är roligt att det går så himla bra här på RIA. Speciellt med tanke på att det är i ett hus där många bär på rätt så tunga ryggsäckar.
Orden är Björn ”Böna” Wennerströms och det är om sin arbetsplats RIA Nybro han pratar om.

Nybro. Efter att ha jobbat i New York, London och i Bangkok vet Björn, hur viktigt det är med relationer till människor och med bra kommunikation. Men låt oss ta det från början.
RIA i Nybros sedan ett halvår tillbaka nya verksamhetschef sätter verkligen människan i första rummet. Något som han alltid gjort och dessutom är bra på. Han växte upp i småländska Mariannelund i en syskonskara på tre bröder, varav Björn var yngst. Pappa jobbade som skolvaktmästare och mamma var hemmafru. Själv drömde han om att bli lastbilschaufför, vilket är en dröm som delvis hänger kvar än i dag.
– Jag ska ut och köra RIA:s lastbil nu i eftermiddag. Jag har lastbilskort så jag får, säger han med tindrande ögon och ett glatt leende.

Vi träffas på RIA second hand och han visar runt på sin arbetsplats som håller på att byggas om. Allt med sponsrat material från snälla människor och
företag som vill hjälpa till.
– Det här ska bli ett ställe där vi har närhet till varandra. Alla som jobbar här ska kunna sitta tillsammans och äta och fika och det ska vara nära mellan våra rum, precis som det ska vara nära för våra besökare att kunna slinka in för en pratstund.
Förutom chaufförsdrömmen ville Björn bli musiker och det blev han också under några år.
– Men jag har alltid haft väldigt svårt att sitta still och var ju lite skoltrött på högstadiet så i nian var jag tvungen att skärpa till mig och börja läsa så jag kunde komma in på musikskolan. Andra terminen i nian satte jag igång att plugga och gick ut med 4,2 i snittbetyg och kom in på
musikskolan i Jönköping. Samtidigt spelade han tuba och trombon i ett storband.

Samtidigt kom det här med kyrkan in i bilden. Han som var uppvuxen i frikyrkomiljö hade under tonårstiden funnit Svenska kyrkan. Han kom nu att utbilda sig till diakon. Han gifte sig och 1990 flyttade han och hustrun Mie till New York för att där jobba i svenska kyrkan. 1993 blev det London och Sjömanskyrkan och sedan tillbaka till Sverige där han blev
föreståndare för Sjömanskyrkan.
– Men så började jag läsa till terapeut och jobbade ett slag med drogrelaterade frågor och etisk rådgivning innan jag fick jobb på Stadsmissionen i Kalmar, där jag stannade i tio år mellan 2004-2014 och var med och bygga upp den verksamheten.
– Då hade jag länge haft koll på RIA Hela Människans verksamhet i Nybro och sneglat på deras sätt att arbeta kring social verksamhet.

Ann-Helene Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 30 augusti 2018