För 75 år sedan kom kriget till Bäckebo

  • bomb

Klockan 15 den 13 juni 1944 lyfte Hitlers hemliga vapen, en V2-raket, från basen i Peenemünde i Tyskland.
Efter en 35 mil lång färd över Östersjön exploderade den, möjligen på grund av ett fel i bränslekammaren, på 1 500 meters höjd över Bäckebo.
Den enorma knallen följdes av en tryckvåg som knäckte träd, rev upp stora dammoln och blåste ut fönsterrutor. Från himlen regnade metalldelar ner över ett stort område.

Bäckebo. – Vi hörde plötsligt en knall och så en jättesmäll – pang, pang. Det small till alldeles förskräckligt så fönsterrutorna skakade. Vi hade ett duvslag på gården och när smällen kom så började duvorna flyga runt. Jag minns att vi såg hur de påverkades av tryckvågen som nästan slog dem till marken. Kunde det vara en spärrballong fylld med gas som exploderade över Bäckebo, säger Gennart Claesson i boken Bäckebobomben – minnen av Hitlers raket.
Händelsen orsakade stor uppståndelse och väckte vilda spekulationer om vad det var som hade hänt. Byborna skyndade sig till nedslagsplatsen där de plockade till sig bitar från raketen. Vapenmästare Lindgren från flygflottiljen F12 i Kalmar berättade för pressen att det rörde sig om en radiostyrd raketbomb av tyskt fabrikat.  År 1944 kallades robotvapen för lufttorpeder eller raketbomber.

Den 14 juni hade Östra Småland rubriken ”Raket-bomb slog ner i Bäckebo. Fönster krossades i Flygsfors”. Dagens Nyheter skrev att smällen hördes tio mil och att man hittat en djup krater där raketen slagit i marken. Därefter slog censuren till. Inte ett ord till skrevs om hur Hitlers hemliga vapen hamnade i Småland. För raketprogrammets chefer på basen i Peenemünde innebar händelsen en allvarlig säkerhetsläcka. Den militärt ansvarige, generalmajor Walter Dornberger, fick förklara för sina överordnade att det antagligen inte skulle gå att rekonstruera raketen, och att det hur som helst knappast vara möjligt att utveckla något försvar mot den.

Men flygtekniker från F12 gjorde en noggrann avsökning av området och samlade ihop vrakdelarna vilka skickades till London där personal från Royal Air Force försökte återskapa raketen. Personer som var med och sökte den gången minns hur de kröp på alla fyra på marken och letade.  Totalt samlade myndigheterna in 2 010 kilo raketdelar. Men raketen vägde, utan bränsle och sprängladdning, ca tre ton. Alltså saknas nära ett ton av raketen. En del av de raketdelar som tillvaratogs av nyfikna finns förmodligen ännu kvar i privat ägo.
Under den här fasen av andra världskriget hade de allierade ännu inte kommit över någon V2-raket. I desperation över de allierades framgångar hade tyskarna satt in de så kallade V1-raketerna mot England. Förkortningen stod för Vergeltungswaffe 1 – Vedergällningsvapen 1 och de spred skräck i London.

Utan förvarning kunde raketerna slå ner varsomhelst. Under några sommarveckor 1944 dödades 2 000 londonbor och 6 000 skadades av V1-orna. Men britterna satte in motåtgärder och lyckades oskadliggöra de flygande bomberna.  Samtidigt letade de efter information om nästa tyska vapensystem och par månader senare började V2-raketer regna ner över Storbritannien. Samma dag som den första V1-an slog ner i London, exploderade en V2-raket över Bäckebo.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 5 juni 2019

FOTO: Åke Håkansson