”Flyttfågel” på ny post

  • Van Craen 3 kopia

Anna-Kristina van Craen ser saker utifrån. Inte bara som Torsås kommuns näringslivsutvecklare, utan i allmänhet. Större delen av sitt liv har hon bott utomlands.
– Min styrka för det här jobbet är att jag inte bott så många år i Sverige. Jag har erfarenhet av olika människor, kulturer, jargonger och olika sätt att hantera affärer.
Anna-Kristina van Craen är född i Sverige men uppvuxen i Danmark, Egypten, Kuwait, Tunisien och Frankrike.
– När jag var 15 år bodde jag i Frankrike, men var svensk medborgare. Jag kunde inte så bra svenska och sökte därför till en internatskola i Sigtuna medan mina föräldrar flyttade till Colombia. Efter Sigtuna började jag plugga telekom och fick jobb på Ericsson precis som min pappa. Det var vårt ”familjeföretag”.
Hon träffade sin tidigare man i telekombranschen och tillsammans började de flytta runt i världen, till Finland, USA, Saudiarabien, Australien och Algeriet.
– Jag har levt och bott i ett antal länder, särskilt i Mellanöstern och Nordafrika. Våra barn föddes under de här åren. Min dotter föddes i USA, så hon är amerikansk medborgare. Hon har bildat familj där.
Det internationella draget fanns med från första början i Anna-Kristina van Craens liv. Efternamnet är efter mamma som var från Belgien. Anna Kristina tog det vid vuxen ålder efter en skilsmässa.
– Pappa hette Johansson och det vill jag inte gå tillbaka till. Craen betyder dessutom ”trana” och jag har ju varit något av en flyttfågel i livet. Dessutom har ju tranor anknytning till den här trakten med trandagen och sådant.
Förnamnet har dock en mycket svensk bakgrund.
– Min farfars mor hette Anna-Kristina, så jag har tagit från båda grenarna.
Hennes pappa var från Kalmar. Föräldrarna ville ha en stuga i trakten, men inte vid havet eftersom de fick nog av strandboendets problem under år utomlands vid Medelhavet.
– Min pappa var radioamatör och fick vid ett tillfälle när vi bodde i Egypten kontakt med läraren Lars Astander här i Torsås som kunde hjälpa honom att komma i kontakt med min farfar som då låg på sjukhus. Eftersom Astander bodde i Torsås, blev det här som familjen sökte efter ett nytt hus och hittade det i Bidalite.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 28 december 2017