Filmintresset är grunden till Kjells författardebut

  • IMG_0780-2

Filmintresset har han med sig sedan barnsben. Det har lett till honom till efterforskningar om Borgholms Bio och nu till att, som pensionär, göra författardebut. Kjell Gerdin, Borgholm, ger nu ut boken Ska vi gå på bio? – Om Borgholms-biografen och dess filmer.

Borgholm. – Jag har dokumenterat datasystem och skrivit handledningar, så jag har skrivit en hel del men det är första gången som något blir publicerat, säger Kjell Gerdin.
Strax efter tillägger han att redan under studietiden i Växjö recenserade han filmer för tidningen Kronobergaren, så faktiskt har ju hans texter publicerats i vidare sammanhang förut. Han har också jobbat på studieförbund, varit studierektor och
varit förlagsredaktör på bokförlag.

Han beskriver sig som en filmnörd och samlare och egentligen är han nog faktiskt även musik-, bok- och datanörd – redan 1968 började han med programmering, berättar han.
– Jag är en sådan där som skriver listor och samlar på saker, säger han och nämner sin Alfred Hitchcock-filmsamling och sin samling med Agatha Christie-böcker.
Han minns söndagarna i Kalmar, där han är uppvuxen, då han gick på matiné och såg på film.
– Det har alltid funnits, det där med att gå på bio, det fanns ju ingen tv då och jag har alltid hängt med och sett på film, jag tycker att det är fascinerande. Bäst är spänningsfilm, man vill bli överraskad och de bästa är de där handlingen helt vänder på slutet, tycker Kjell men
beskriver sig samtidigt som en allätare i fråga om film.

Han berättar att de i familjen har som tradition att varje jul se filmen ”Love actually”, en film han tycker om för de många olika karaktärerna och
relationerna samt omväxlingen och musiken.
– Den är härlig och det är härlig musik i den, musiken är ju viktig, säger han.
Det är förstås i filmintresset som arbetet med boken har sin grund.
Avstampet blev Borgholms 200-årsjubileum.
– Borgholms cityförening efterlyste evenemang och jag tänkte; skulle vi inte kunna göra något på bion? förklarar Kjell.

En omfattande kartläggning av alla de filmer som visats på Borgholms Bio började. Kjell har suttit många timmar i Borgholms bibliotek och tittat på mikrofilm med gamla nummer av Ölandsbladet för att se annonserna för de filmer som biografägaren Einar Andersson visade varje vecka.
– Jag satte ihop ett program till hösten 2016 och vi startade Borgholms Filmfestival och visade sex stycken filmer, säger han.
Efter att ha skrivit ner alla filmer som visats så fyllde han på med information om regissör, skådespelare och annan
information som han finner intressant.

Carin Svensson

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 2 januari 2020