Filmälskaren Jonas Holmberg har fått sitt drömjobb

  • Jonas Holmberg GIFF

    Jonas Holmberg är killen från Kalmar, som nu bor i Göteborg där han har fått sitt drömjobb - jobbet som konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. FOTO: Maja Kristin Nylander

Efter två år som biträdande konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival tar nu 31-årige Jonas Holmberg, född och uppvuxen i Kalmar, över hela ansvaret för filmfestivalen.
Nyligen utsågs till Kalmarbördige Jonas Holmberg till ny konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, efter Marit Kapla. Det var ett ganska naturligt val att just han utsågs till ny ledare.
– Jag har arbetat flera år med festivalen. De senaste två åren har jag varit biträdande konstnärlig ledare. När Marit Kapla, som varit ledare för filmfestivalen i sju år, bestämde sig att sluta blev jag tillfrågad om att ta över hennes tjänst.
Jonas Holmberg säger att han inte behövde fundera särskilt mycket på erbjudandet.
– Det var ett väldigt lätt val, och jag funderade inte länge innan jag tackade ja. Det är ett drömjobb för mig att få vara konstnärlig ledare. Samtidigt blir det en stor utmaning och mycket nytt att lära sig.
31-åringen började sin karriär i Göteborgs filmfestival år 2012 som ansvarig för det internationella programmet. Med tanke på hans tidigare år med arbetet kring festivalen är själva eventet i sig ingen nytt. Men att gå från biträdanden konstnärlig ledare till konstnärlig ledare kommer arbetsmässigt innebära en hel del förändringar.
– Den stora skillnaden är att jag nu blir festivalens ansikte utåt. Vad gäller arbetet kommer det för min del handla om att leda och ta ansvar för produktionen, och allt innehåll.
Under Marit Kaplas ledning har filmfestivalen växt stort och hittat en rekordstor publik. Årets festival lockade över 35 000 besökare. Samtidigt har mycket kraft lagts ned på att etablera eventet som en internationellt betydelsefull festival. Detta arbete tänker Jonas Holmberg fortsätta med.
– Det är viktigt för mig att stärka festivalens position som Nordens viktigaste filmfestival. Vi ska vara den viktigaste platsen för nordisk film i hela världen.
Jonas Holmberg säger att arbetet med att stärka den internationella organisationen redan har påbörjats.
– Vi har börjat rekrytera medarbetare ute i världen, som ska hjälpa oss att ha koll på nya filmer. Det görs så mycket film runt om i världen och det är svårt för oss att ha koll på allting.
Årets festival visade närmare 500 filmer från sammanlagt 76 länder. Och då är det endast ett litet, litet utbud av all film som görs.
Planerna inför 2015 års festival är redan igång. Men om publiken på något sätt kommer känna av att det är en ny konstnärlig ledare återstår att se.
– Det kommer säkert bli lite nyheter redan till nästa festival, men vad är ännu hemligt, säger Jonas Holmberg.
En nyhet han däremot kan prata om är det som händer under hösten.
– Vi kommer lansera en digital filmkanal, så att alla i hela Sverige ska kunna se den film som visas på filmfestivalen. Det är inte helt bestämt än, men lanseringen sker troligtvis i september.
Syftet med nyheten är att alla ska ha möjlighet att ta del av vad som händer inom filmvärlden.
– Det görs så mycket bra film ute i världen men det är väldigt lite av all film som kommer till Sverige. Inte minst till mindre orter, till exempel som Kalmar.
– Vi sprider en del filmer på festivalen, men alla kan eller har inte heller möjlighet att ta sig till festivalen. Därför vill vi med den nya digitala kanalen ge alla möjlighet att ta del av utbudet. Det blir också ett bra komplement till nuvarande filmutbud.

Lina Watanen