Fick smeknamnet när han hoppade från tian

  • IMG_6667 kopia

Bluesmusikern Jan ”Higgins” Gustavsson tycker om tystnad.

– Hemma har jag det gärna tyst och i bluesen är pauserna lika viktiga som det andra.

Higgins Blues Band ska spela i Torsås Folkets hus den 14 april.

– Vi kör två gånger 45 minuter ungefär och har en kort paus på cirka 20 minuter. Eftersom vi planerar att släppa en ny platta med originallåtar i höst ska vi spela åtminstone ett par nya låtar i Torsås, vi vill prova dem på publiken, förklarar ”Higgins”.

Detta blir hans första konsert i Torsås.

– Så är det faktiskt, däremot har jag spelar någon gång i Bergkvara. Vi i bandet repar en gång i veckan och gör 6-8 spelningar på ett år.

I bandet ingår även Hans Nilsson på munspel, Staffan Wirdegård på trummor och Jan-Åke Karlsson på bas.

Blueslåtar är uppbyggda på ungefär samma sätt, ramarna är fasta och det är de små detaljerna i låtarna som ger bluesen liv. Det var just enkelheten som Jan ”Higgins” Gustavsson fastnade för.

– Blues är tre ackord, blues är på riktigt. Det är inget fejk, man spelar inifrån och ut. Grunden är enkel, men man kan sväva ut hur mycket som helst. Det är bara att spela, men det finns inga genvägar.

”Higgins var 13 år när han skrev sin första låt.

– Men den ska vi nog tala tyst om, ha ha.

Det är han som har skrivit låtarna till den kommande skivan.

– Om jag är förbannad skriver jag kanske en glad låt i stället, bara för att göra tvärtom. Många av mina låtar är glada. Ofta skriver jag om kärlek, men målet är att skriva så enkelt som möjligt. Det är lätt att bli för omständlig.

”Higgins” har flera gitarrer, men favoriten är en vit Fender Esquire.

– Den är enkel att spela på, den inbjuder till ett speciellt spel kan man säga. Det är också viktigt att gitarren är snygg. Jag har också en svart Fender Esquire, den är min reservgitarr.

När ”Higgins” var 13-14 år lyssnade han mest på hårdrock, Kiss och Black Sabbath var favoritbanden. Men på Obs i Växjö hittade han en bluesskiva, den reades bort för 4,95 kronor.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 29 mars 2018