Färgstark finländare finner sin plats i Rörsmåla

  • Finnjäveln ettan kopia

Färgstark. Det är ordet för att sammanfatta Mikko Vainio, konstnären som har Ateljé & Galleri Finnjäveln i Rörsmåla på gränsen mellan Blekinge och Småland. 

– När jag blir inspirerad, släpper jag allt annat. Jag varken sover eller äter, jag bara arbetar tills jag bli klar, säger Mikko Vainio.

Numera bor han på heltid i Rörsmåla, precis innanför länsgränsen mot Kalmar län. Han har haft stugan i flera år, men förra året flyttade han dit på heltid från Stockholm.

– Jag gillar naturen och att kunna ha lugn och ro. Sedan finns det bra fiske här i trakten med Mörrumsån. Jag har sportfiskat mycket runtom i världen i Kanada och Alaska och överallt.

Sällskap i huset utgör Vincent, en stor femårig katt döpt efter Vincent van Gogh.

Mikko Vainio arbetsteknik är speciell. I hans ateljé eller arbetsrum står penslar i stort sett orörda. Däremot hittar man högvis med stora utkramade färgtuber och eggverktyg av olika slag: knivar av alla  storlekar, skarpslipade stekspadar, murarslevar och till och med breda färgskrapor.

– Sättet jag jobbar på är att jag lägger på tjocka lager med oljefärger. Sedan arbetar jag med kniv för att få fram det jag vill. På kontinenten är det rätt vanligt att konstnärer arbetar med kniv, men inte här i Sverige. Arbetsredskapen har jag skaffat fram själv, sådant som jag sett och insett att jag kunde använda. På 1990-talet målade jag en del med pensel, men det blev inte rätt, kom inte inifrån.

Det går åt oerhört mycket färg när man arbetar på det sätt som Vainio valt, vilket otaliga utkramade färgtuber både utomhus och inomhus bevisar. En tång ligger redo för att klämma ut så mycket som möjligt och öppna tuberna i botten för att få ut den allra sista färgen. Färgtuberna köper Mikko Vainio när han besöker Stockholm. Han har tidigare levt i Stockholmstrakten och bland annat arbetat som fiskeguide i Stockholms skärgård och som förman på byggen, så han har många vänner där. Inte minst är han välbekant för de som äger butiken för konstmaterial som han gynnar.

– De nästan bugar: ”Här kommer Mikko”!  De vet att de kommer att sälja färg för tusentals kronor när jag kommer på besök. Jag vill handla där, för dels känner jag dem som äger stället och dels har de stora tuber med färg och det är vad jag vill ha. Jag kan inte hålla på med småtuber, jag behöver ha mycket färg!

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 10 augusti 2017