Färgerna växer fram i huset som doftar sommar

  • Västhuswebb

Varje dag när hon går till jobbet möts Susanne Nilsson av ett hav av blommor. Tillsamman med sin sambo Anders Nilsson driver hon handelsträdgården i Markustorp.

 

Handelsträdgården i Markustorp har gått i arv i tre generationer. Själv tog Anders över efter sin pappa, som fortfarande hjälper till i växthusen och som i sin tur tog över efter sina föräldrar som startade verksamheten en gång för cirka 80 år sedan. Men på den tiden var det inte blommor som var det huvudsakliga, utan grönsakerna.– Men någon fjärde generation lär det nog inte bli. Våra egna barn ser ju att det inte finns någon direkt lönsamhet, utan mest en massa slit, säger Susanne som själv jobbat i handelsträdgården sedan hon träffade Anders för så där en 30 år sedan.

– Jag jobbade på Scan när vi träffades och då blev det naturligt att börja jobba här.

Två döttrar och en son har det också hunnit bli på den här tiden. Och massor av jobb. Sju dagar i veckan. Vilket innebär tre dagar med blomstervagn på torget och fyra dagar i växthusen. Anders kör dessutom lastbil två dagar i veckan utöver jobbet i handelsträdgården. Först fram i augusti kan familjen ta lite ledigt och då i max tre veckor.

– Förr hade vi ett helt växthus med bara penséer, nu har vi bara runt 20 000 plantor. Vi sätter dem i oktober, så går de i kallväxthus hela vintern och blir härdade, säger Susanne.

Just nu går arbetet in i en hektisk period med vårblommor. Sedan är det alla sommarblommor som ska ut till alla som väntar på att göra sina trädgårdar och balkongerfina.

Stor konkurrens

Att driva handelsträdgård i dag är inte alls som förr, då det inte fanns någon konkurrens från varuhus och livsmedelsbutiker.

– Nu överglänser alla varandra med billiga priser på växter. Hoppas bara att folk håller på att bli mer miljömedvetna och väljer mer närodlat, det är det vi kan vinna på i längden.

Växthuset hålls bara öppet för blomsterförsäljning under plantsäsongen, annars är det torgförsäljningen som gäller.

– Så har vi alltid öppet hus söndagen innan Mors dag då vi bjuder alla våra kunder på fika. Det är jättetrevligt, för det kommer så mycket folk .

Gillar kärlekspelargoner

I en del av växthuset finns långa och många rader pelargoner i en massa olika sorter. Susannes egen favorit är Kärlekspelargonen, som är tålig och breder ut sig bra. Pelargonerna köps in som små pluggplantor och dras fram till stora välväxta exemplar. Petunior däremot och körsbärstomater sås på plats.

– Körsbärstomaterna sår vi redan i januari, så att vi kan sälja dem med tomater på. Så har vi sommarnejlika, femtunga och fuchsior. Den här tiden är det också mycket tulpaner som vi skär två gånger om dagen.

Att driva en handelsträdgård innebär mycket arbete, men ändå har Susanne svårt att tänka sig ett annat jobb.

– Anledningen till det är alla trevliga kunder som gör att jobbet blir så himla roligt.

Ann-Heléne Thörning