Far och dotter Hertzberg ställer ut tillsammans

  • konst

Anna Hertzberg-Holgersson är konstnär. Hennes far Arne Hertzberg är den forne bollbohemen och skyttekungen som alltid brunnit för friskvård. Nu har de sin första gemensamma utställning och de håller dörren öppen för en fortsättning.
– Det är häftigt att vi möts i konsten, säger Anna.

Borgholm. Under uppväxten i Kalmar såg hon ofta sin fars målningar, de stod gömda i garaget. Arne försöker först vifta bort det.
– Njae, jag är ju idrottskille och har väl knappt målat, säger han och det plirar lekfullt i ögonen.
Efter några sekunder kommer fortsättningen.
– När jag flyttade till Kalmar för 42 år sedan gick frugan och jag några kurser, ett par tre terminer, hos konstnären Bengt Ågren. Men det var mest idrotten som gällde för mig då, tavlorna ställde jag i garaget.
Anna ler när hon hör sin far berätta.

– Jag har alltid brukat få med mig någon av fars målningar när jag flyttat till en ny lägenhet. Hans målningar har en nerv. Jag gillar fars konst och det är rätt ballt att kunna få göra det. I höstas började han måla igen och på bara några månader skapade han många bilder. Vi visade för en tid sedan några av våra tavlor på Krutboden, som är ett café här i Borgholm.
Därefter hörde Lofta caffé av sig. Det är en restaurang som också arrangerar konstutställningar och konserter. Lofta caffé huserar i den gamla folkhögskolan utanför Gamleby och drivs av det holländska paret Frank Hinzmann Dambach och Cécile Dambach.
– De kontaktade mig och i lördags var det vernissage. Det är ett härligt ställe, vi är glada att få ställa ut där. Utställningen pågår till den 18 oktober. Att far och jag möts i konsten, det är verkligen häftigt. I konsten är man fri, säger Anna som är uppvuxen i Kalmar, men flyttade till Stockholm när hon var i 20-årsåldern. Hon har gått på Konstfack, men valde att hoppa av. För några år sedan flyttade hon till Borgholm med sin man och son.

Arne målar snabbt, akryl på papper. Men innan han sätter igång kan han gå och fundera ett bra tag på motivet.
– Det är inga djupare tankar bakom det jag målar, mest saker man tänker på för stunden. Lite satir ibland. Men det roligt med färg, ha ha. Jag målar färdigt en tavla på två timmar. Då är den klar och jag ändrar ingenting. Men du kan ju hålla på i månader med en målning, säger han till Anna.
– Du har din nerv och jag har min, de konkurrerar inte med varandra utan samspelar, svarar Anna som målar av de bilder hon ser för sitt inre, hon utgår aldrig från fotografier och använder inte modeller.
– Just det, säger Arne, nu minns jag. När jag började måla igen i fjol så började det med att jag såg bilder.
– Jag målar i olja vilket kan ta tid, men det spelar ingen roll om det blir fint eller fult, det ska ut. I skolan hade jag svårt att koncentrera mig, jag ville hellre måla, säger Anna.

Janne Adeen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 8 oktober 2020