Familjen Tham har en välkomnande trädgård

  • tham

För fem år sedan tog det tyska paret Janine och Uwe Tham ett beslut som kom att bli ett av de största de någonsin tagit.
De bestämde sig för att de skulle bosätta sig i Sverige. Och Janines mor och far skulle följa med. Ett val aldrig någon av dem ångrat.

Broakulla. Janine och Uwe bodde i Tyskland på gränsen till Schweiz. Hon höll på att utbilda sig till ingenjör och Uwe jobbade inom plåtindustrin.
2008 skulle de åka på semester och för första gången gick resan till Sverige.
– Vi tyckte det var lugnare här än i Tyskland och väldigt bra priser på husen. Så då kom idén upp om att vi kanske skulle flytta hit, berättar Janine Tham medan hon häller upp en kopp rykande cappucino i köket hemma i Broakulla.
Ja, för de gjorde verkligen slag i saken och förverkligade sin idé. Och med sig fick de också Janines föräldrar som numera bor på ovanvåningen i samma hus. Ett riktigt
generationsboende där morfar är den som tar hand om barnbarnet när föräldrarna jobbar.
– Vi tyckte om Kalmar och mina föräldrar fick uppdraget att hitta ett hus i området. Men så fick de tips om att det skulle vara mycket billigare om de sökte på landet istället och Emmabodatrakten var ett av alternativen.

Ett stort steg, men efter bara en vecka hemma åkte de tillbaka för att titta på ett hus i Broakulla och köpte det.
– Först hade vi det som feriehus men så 2011 flyttade jag och min man hit permanent. Mina föräldrar kom året efter. Vi gick på SFI i tre månader och lärde oss svenska och så började vi söka jobb, berättar Janine, som snart skulle märka att det inte var helt lätt att få jobb.
Det hade hunnit bli 2012 och Sverige var inne i en lågkonjunktur. Att i sådana tider inte ha några som helst sociala nätverk var inte helt lätt, men ett sommarjobb i kommunen och plåtjobb på en firma i Tingsryd blev det i alla fall. Och så hämtade de inspiration i Johansfors Musikkår, där bägge är med.

– Efter ett tag satte vi oss ner och funderade över vad vi kan. Jag kunde kontorsjobb och min man var duktig på plåt. Kan vi
addera det på något sätt och slå oss ihop tänkte vi ? Ja det kunde vi. 2013 startade vi Tham ditt plåtslageri och fick mer och mer kunder. Till att börja med så var jag med ute på byggena, men så blev vi med vår son Cedrik och jag började hålla mig mer på kontoret.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 5 oktober 2017