Familjen där kärleken till sällskapsspel går i arv

  • Ryglerts kopia

Familjen Ryglert sätter en stor del av sin fritid på spel. Bokstavligt talat, brädspel och rollspel upptar mycket av tiden. I föreningen Calcon, som arrangerar ett spelkonvent i Kalmar varje år, är pappa Sven veteran i styrelsen och dottern Saga numera ordförande. – Jag har varit med på Calcon sedan jag var spädbarn, säger Saga Ryglert.

Det finns ett och annat brädspel i vardagsrummet hemma hos familjen Ryglert i Söderåkra. Men det som syns är bara en bråkdel av vad som finns,

– Det finns en hel bokhylla full med spel nere i källaren, säger Saga Ryglert och skrattar.

Hon har vuxit upp med spelen som en naturlig del av sitt liv. Det beror till stor del på pappa Sven som var med och räddade spelkonventet i Kalmar redan 2001.

– Det startade 1994, men de som höll i det tröttnade när det var dags för det åttonde året 2001. Det tänkte lägga ner helt, men när jag fick höra det tyckte jag det var tråkigt och frågade om jag kunde få ta över. Det skedde med väldigt kort varsel och inget var ju ordnat så det blev väl lite sådär, men det blev i alla fall ett Calcon. Fast det blev nog mer ett halvt konvent, ett Calcon 7,5  istället för 8.

Sven Ryglerts kärlek till brädspel började med Drakborgen, ett svenskt spel från 1980-talet.

– Tidigare fanns det bara spel som Monopol och Nya Finans där du bara kunde vinna på ett sätt och som bara handlade om att vinna genom att tjäna pengar. Din motspelare var verkligen bara motståndare och det fanns ingen egentlig historia i spelet. Det där förändrades. Det kom spel med en historia, man kunde vinna på flera sätt och framförallt måste man  interagera mycket mer med de övriga spelarna.

Marknaden för brädspel har sedan 1980-talet  exploderat. Enligt Sven Ryglert lanseras det numera ungefär 3 000 spel per år i världen. Sverige är ett framstående land när det gäller att skapa nya brädspel.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NY 22 februari 2018