Ex-presidenten Maria tränar på positiva tankar

  • MariaKIMG_0331 (kopia)

Träning ger färdighet. Maria Kehagia försöker tänka positivt varje morgon när hon stiger upp.

– Det handlar om att jag vill göra ett aktivt val. Ju mer du tränar på att släppa fram positiva tankar, det mer naturligt blir det. Man kan lära sig det.

Maria är född i Sverige av grekiska föräldrar. Hon är 53 år och hon tror att hennes storebror var det första eller åtminstone ett av de allra första grekiska barnen som föddes i Kalmar.

– Mitt hjärta är grekiskt men min hjärna är svensk. Jag skulle aldrig kunna leva i Grekland, jag är född här och har lärt mig hur det fungerar i Sverige. Här står man i kö och väntar på sin tur, där är det mer kaos, man tränger sig. Så det skulle vara svårt för mig att leva där. Men däremot är det skönt när jag är i Grekland för då är det ingen som frågar mig var jag kommer ifrån. Där smälter jag in. 

Maria Kehagias föräldrar emigrerade till Sverige för 55 år sedan. Då fanns inga nätverk för nyanlända, man fick klara sig själv i det nya samhället.

– När grekerna och italienarna kom hit på 1960-talet var de glada över att få jobb. De kom hit ena dagen och började jobba nästa. Så var samhället då, det är stor skillnad mot i dag.

Maria har en längre tid varit engagerad i Kalmars grekisk ortodoxa församling, trots att hon inte är så troende som person.

– Detta med kyrkan har att göra med min kultur, och med traditioner. Min pappa gick bort för 18 år och det var viktigt för min mamma med ortodox begravning. Jag tycker man ska vara med i kyrkan och stötta upp den. Vi är ju många greker i Kalmar och har länge väntat på att få en egen församlingslokal.

Att gå sin egen väg har Maria aldrig varit rädd för. Trots att hon är egen företagare gick hon häromåret med i socialdemokraterna.

– Det stack nog folk i ögonen, men jag delar socialdemokraternas värderingar, de värnar om solidariteten och den lilla människan. Alla har inte pengar och det blir galet när bara pengarna styr allting, säger Maria som var anställd på TBV i elva år, sedan beslöt hon sig för att starta eget som mental tränare och livsstilscoach. Hon vill vara med och hjälpa människor att få de verktyg de behöver för att må bra. 

Janne Adeen

Läs hela artikelni KLT/NT 17 september 2020