EU-valet och fastighetspaket i Nybro

EU-valet och fastighetspaket i Nybro
Den 25 maj genomfördes EU-valet i Europa. Det är skillnad på EU-val och de ordinarie valen till riksdag, landsting och kommun. Det finns dock en hel del anmärkningsvärt att notera. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin, moderaternas val var katastrof för partiet. En del andra partier kan vara mer nöjda miljöpartiet, centerpartiet och KD. Det oroande är Sverigedemokraternas frammarsch, vi kan se i hela Europa att de bruna partierna är på uppgång, Fi gjorde ett bra val och kom in i parlamentet men vänstern är nog inte nöjda. Det är nog så att Fi tar i princip sina röster från vänsterblocket. Vi har ny fyra uttalade partier som är mer eller mindre socialistiska.

EU-valet i Nybro följer till en del riksärenden men det finns avvikelser. Centerpartiet är nästan dubbelt så stora i Nybro. Det som oroar även här är Sverigedemokraternas framgång i Nybro de är här tredje parti efter (S) och (C). SD har ingen organisation i Nybro, har haft två mandat i Fullmäktige två stolar som varit besatta endast ett fåtal månader under åtta år. Ändå får partiet 12 procent av väljarna i EU-valet?

EU-valet i Nybro var en träningsmatch inför höstens final. Valdeltagande 43, 6 procent kan ingen vara nöjd med. I Kungshallsområdet röstade endast 35,6 procent och bäst Kråksmåla med 48,6 procent av väljarna, Det blir en intressant höst i Nybropolitiken de både regeringspartierna i Nybro (S) och (M) minskade båda i EU-valet, De båda partierna har som jag tidigare noterat inte rosat marknaden som en tidigare (S)-politiker i kommunstyrelsen sa man har gjort ett stort antal självmål.

Fastighetspaketet i Nybro kommun
(M), (S) forcerar nu fram sitt fastighetspaket med hjälp av sina stödpartier (SPI) och (MP). Jag har sagt tidigare jag tror inte det är en bra lösning. Kommunen och NBAB får loss kapital och kan minska sin upplåning eller till nya investeringar men vi vet att det finns inga ”gratisluncher”. Kommunen kan inte ta försäljningsmedel till driften och till verksamhet.

Det är naivt och tro att något fastighetsbolag köper fastigheterna utan att göra en bra affär. För kommunen får man hyra tillbaka en stor del av de fastigheter man säljer. Jag har påtalat tidigare att med kommunens hyresprincip så blir det en dålig affär. Inte minst beroende på att kommunen endast kan räkna av köpeskillingen mot lånen och man lånar i dag i kommunen för lite över 2 procent, det betyder att verksamheterna som skola och äldreomsorg får ökade hyror. Det är skillnad på om kommunen säljer en fastighet med externa hyresgäster.

Det som oroar mest i frågan är bristen på dialog och information. Majoriteten har tidigare föreslagit begränsningar i informationen till politiken och pressen (allmänheten). Ingen information om det underlag som kommunen överlämnat till de tänkta köparna. Det verkar också som att det ska bli ett paket där man inte kan se ekonomin för varje fastighet, man behöver inte vara konspiratorisk för att tro att man vill mörka, för att slippa ta en besvärlig debatt med kommuninvånarna.
I övrigt önskar jag alla en glad midsommar!

Stig Davidson (C) Nybro