Ett arbete där hela hjärtat finns med

  • vantjansten_MG_2173 (kopia)

Ofrivillig ensamhet innebär ofta en svår, jobbig situation. Ensamhet kan leda till ohälsa och depression. Det är något som bland annat Eivor Lilja, Karin Hardell Harrysson och Olle Persson vill arbeta bort, genom sitt engagemang i Väntjänsten i Lindsdal.

Kaffekopparna står framdukade på bordet i ett av rummen på Garvaregården. 

– Nu får ni se till att hjälpa mig att äta upp det sista av julkakorna, ler Eivor Lilja och syftar på fatet med lussekatter och pepparkakor. 

Det är hon som är initiativtagaren till Väntjänsten i Linsdal, tillika ordförande. Runt bordet sitter även Olle Persson och Karin Hardell Harrysson. Pensionären Olle Persson är kassör och representerar en av ortens pensionärsföreningar. Karin Hardell Harrysson är sekreterare i föreningen. Och till vardags arbetar hon som diakon i Förlösa-Kläckeberga församling.

– I början av 90-talet bodde jag i Anderstorp. Där startade jag Gentjänsten, berättar Eivor Lilja och tillägger.

– Vi riktade oss till personer i ensamhet. Det kunde vara personer som kanske hade besök av hemtjänsten ibland, eller någon som hjälpte dem att handla. Men annars satt de och ugglade i sina lägenheter, helt själva.

Majoriteten av de som utnyttjade tjänsterna var 85 år, eller ännu äldre. 

– Är du 90 år är det vanligare med ensamhet, då har man ofta förlorat många vänner, menar Eivor Lilja.

2007 kom det sig att Eivor Lilja och hennes man flyttade till sin sommarstuga i Revsudden.

– Min man gick i pension, men jag ville jobba lite till. Så jag fick en diakonitjänst på Garvaregården.

Hennes tanke var att dra igång något liknande som Gentjänsten, fast den här gången i Lindsdal. Men hon insåg att tiden inte skulle räcka till, varpå planerna lades på is. Annat blev det när hon 2015 gick i pension. Då fanns det tid över. Tillsammans med en referensgrupp inom PRO genomförde hon en förstudie i hopp om att hitta förutsättningar för bildandet av en ny förening. 

– Många var väldigt positiva och det resulterade i att Väntjänsten i Lindsdal startade i mars 2016, säger Eivor Lilja. 

 

Lina Watanen 

Läs hela artikeln  KLT/NT 17 januari 2019