Erika och Jacob rustar upp ett gammalt ödehus

  • IMG_2332

Erika Wahlnemo och Jacob Werner möttes på Träakademien i Kramfors där de utbildade sig till byggnadsvårdare. I våras blev de ägare till ett gammalt hus djupt inne i skogen mellan Bäckebo och Ålem.
– Huset hade stått tomt i många år. Direkt när vi såg det hos mäklarfirman visste vi att vi ville köpa det, säger paret.

Ålem/Bäckebo. Erika och Jacob är båda 29 år, de driver ett byggnadsvårdsföretag där de utför allt från traditionellt måleri till fönsterrenovering och kakelugnsmakande. Målsättningen är att båda ska arbeta heltid i företaget, men Erika har periodvis varvat byggnadsvård med andra åtaganden. Arbete och fritid flyter ihop för dem eftersom de ägnar sin lediga tid åt att ställa i ordning ett gammalt hus.
– Jo, vi ville ju ha ett eget objekt att praktisera på. Vi har även en lägenhet inne i Kalmar, den håller vi faktiskt också på och renoverar. Det är en 50-talslägenhet och vi är alltså den andra ägaren. Lägenheten är byggd 1958 och den förre ägaren bodde där i typ 58 år, säger Jacob.

Ni renoverar både ett stort hus och en lägenhet. Ni är inte rädda för att hugga i?
– Ha ha, nej man tänker inte så mycket på det. Man sätter bara igång och jobbar.

Varifrån kommer intresset för gamla hus?
– Jag har alltid vart intresserad av äldre miljöer, kulturmiljöer generellt. Jag är mer eller mindre uppvuxen på min farfars ensligt belägna sommartorp, där odlade vi och fiskade och jag fick också prova på att snickra. När farfar dog fick jag ansvaret för torpet. Jag funderade över hur jag på bästa sätt skulle ta hand om det, om det fanns ett bästa sätt. I den vevan började jag fundera djupare över detta med byggnadsvård och sökte en utbildning i Kramfors. Där träffade jag Jacob.

Skolan i fråga heter Träakademien och utbildar byggnadsvårdare, smeder, möbelsnickare i traditionellt hantverk med hållbara material och metoder på universitetsnivå.
– Den utbildning som vi gick är en kombination av hantverkare och antikvarie, förklarar Jacob.
När de började leta efter hus hade de ett ovanligt stort sökområde. Erika är från Jämtland och Jacob är smålänning. De bodde i Ångermanland när de började söka efter hus.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 25 oktober 2018