Eric Malmberg förvaltar Bo Hanssons musikarv

  • eric

Eric Malmberg i Nybro ärvde Bo Hanssons orgel och förvaltar dennes musikaliska arv. Tillsammans med tre andra musiker håller Eric på med en platta med outgivna Bo Hansson-låtar.
– Det är ett kul projekt. Jag tror att Bosse skulle bli glad över det, säger han.

Nybro. Bo Hansson avled 2010. Även om han under långa perioder seglade under radarn, jobbade han i sin hemmastudio och gjorde demos. Några av dessa har hans protegé Eric Malmberg fått för att skapa nya låtar av.
– Jag fick ljudfilerna på en hårddisk. Filerna var lite röriga och jag hade annat att jobba med vid det tillfället. Men nu har vi tagit upp det och håller på att repa in materialet i vår lokal här i Nybro. Det är nio låtar plus en orgelslinga. Skivan kommer först om ett år, skivbolaget hade en massa andra släpp inbokade, förklarar Eric Malmberg.

– Bosses egna inspelningar är rätt ruffiga, det var fula ljud på syntarna på 90-talet. Men låtarna är fina och det är kul att göra något av dem. Jag tror att Bosse skulle bli glad över det.
De andra tre musikerna är Erics sambo Boy Matschullis, Patrik Åberg från Avantgardet och Magnus Josefsson från Blända.
– Jag halkade in i detta lite på ett bananskal. Eric och jag har under namnet Sagor & Swing gjort några konserter och vi spelar också som COMSICOMSA, en syntduo, förklarar Boy med katten Rolf i sitt knä.
Patrik Åberg är mest känd som gitarrist i Avantgardet, han har alltid haft en soft spot för gammal progg.
– Jag har lyssnat mycket på Bo Hanssons grejer, är jag sugen på instrumentalmusik är det ofta det som åker fram. Och nu får jag spela trummor igen, det var som trummis och basist jag började. Det är en ära att få vara med på det här, säger han.

Organisten Bo Hansson blev världsberömd för sin musikaliska tolkning av Sagan om ringen, albumet släpptes hösten 1970. Men redan några år tidigare blev Hansson ett respekterat namn i musikerkretsar och tillsammans med trummisen Janne Carlsson kombinerade han i slutet av 1960-talet instrumental jazz och rock på ett banbrytande sätt. Sättningen med enbart orgel och trummor var även den något helt nytt.
I tv-filmen Ur trollkarlens hatt berättar Eric Malmberg om Bo Hansson: ”Han kunde supa ner sig och vara borta och sen kunde han bestämma sig för att rycka upp sig. Det kunde ta två-tre veckor, han övade och sen spelade han hur bra som helst.”

Malmberg själv har haft stora framgångar med Sagor & Swing där han spelar orgel. Genom åren har han spelat med en rad olika konstellationer, han har också gjort soloalbum. Senaste plattan är Botvid Grenlunds park, med Sagor & Swing, den är från 2013.
Dessutom är Eric serietecknare och har gett ut flera fanzines, bland annat Hansson & Karlsson och den mystiska el-orgeln. En annan serie gick som gästserie i Dagens Nyheter.
– Jag lärde känna Bo Hansson 1995, då var jag 22 år. En gemensam bekant presenterade oss för varandra. Jag hade gjort en serie, Hansson & Karlsson i världsrymden, och ville veta vad han tyckte om den. Bosse var oerhört hygglig mot mig, jag fick vara i hans replokal. Han hjälpte mig med mycket, lärde mig olika licks och fotbasspelet. De sista åren av hans liv hade vi en orkester som hette Dubbelorganisterna, vi spelade bland annat på Emmabodafestivalen 2007.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 25 april 2019